"In 2014, inainte de scaderea CAS, a avut loc crestere a taxelor, mai multe majorari, precum taxa pe stalp, majorarea accizei. Reducerea CAS vine ca un efect marginal, doar 3 luni din acest an. Nu se poate vorbi de o disponibilizare a resurselor din sectorul privat in conditiile in care statul a atras mai intai resurse de la mediul privat, utilizate pentru sectorul public mai putin performant”, a spus seful Consiliului Investitorilor Straini (CIS), la un eveniment pe teme economice, potrivit Mediafax.

El a aratat ca pentru a fi decise investitii si noi angajari in companiile private, masura de reducere a CAS trebuie sa fie mentinuta mai mult timp, iar celelalte taxe sa ramana neschimbate.

"Trebuie sa vedem un an in care aceasta reducere se manifesta integral, in 2015, si daca nu va fi insotita de alte masuri fiscale, care sa creasca presiunea pe mediul privat. Ne temeam ca la anu ni se va lua cu doua maini ce ne-a fost dat in aste trei luni. Ne este in continuare teama, pentru ca nu am inteles de ce dupa un an in care totul parea ca este bine, respectiv crestere economica, grad ridicat de aborbtie a fondurilor europene, statul a crescut fiscalitatea. Ne temem ca nici in 2015, in conditiile in care exista presiuni pe buget, ca urmare a scaderii CAS, nu se va face altceva decat sa se creasca fiscalitatea", a explicat Bogza.

El avertizeaza ca in conditiile in care scaderea incasarilor la buget are toate sansele sa fie acoperita de catre autoritati, nu prin reducerea cheltuielilor, ci prin cresterea fiscalitatii.

Pe de alta parte, Bogza a precizat ca pe fondul majorarii fiscalitatii in prima parte a anului, companiile private si-au ajustat planurile de investitii, astfel ca exista riscul ca si trimestrul al treilea sa continue recesiunea tehnica.

In ceea ce priveste evolutia investitiilor straine directe, reprezentantul CIS apreciaza ca desi scaderea de 13% din primele sapte luni n-ar fi un capat de tara, ingrijorari ridica stabilizarea in ultimii trei ani a fluxului de capital strain atras de Romania, la circa 2 miliarde de euro.

"Doua miliarde de euro este foarte putin fata de anii de dinainte de criza, fata de potentialul tarii, dar ce-i mai rau este ca o mare parte vin pentru acoperirea pierderilor inregistrate de firme in criza. Ceea ce vedem acum nu este investitie noua, ci in mare parte pentru completarea fondurilor epuizate de criza", a mai spus Bogza.