"Mă adresez antreprenorilor noştri: fiţi pro-activi, veniţi cu idei către guvernanţi, fiindcă suntem interesaţi să promovăm produse româneşti, în această perioadă, cu precădere. Este o oportunitate foarte bună pentru mediul românesc. Avem nevoie de aceste materiale, avem această oportunitate", a spus luni Iohannis, la Cotroceni.

El a precizat că în cadrul şedinţei s-a vorbit despre soluţii pentru producţia de materiale legate de combaterea COVID-19 şi a amintit faptul că, la nivel mondial, aceste produse sunt tot mai puţine.

"Am discutat despre materiale de protecţie, despre măşti, halate şi aşa mai departe. În lume se găsesc tot mai greu. Este o problemă reală. Şi în acest fel am început deja, cu câteva săptămâni în urmă, să identificăm producători români care vin şi oferă astfel de materiale. Şi primele rezultate n-au întârziat să apară. Am aflat astăzi, în şedinţă, că deja există producători de-ai noştri care s-au reprofilat, care vor produce măşti, alţii vor produce halate de protecţie pentru medici, alţii deja încep să lucreze la materiale mai complicate, de exemplu la ventilatoare care sunt absolut necesare pentru secţiile de urgenţă", a arătat preşedintele.

“Este nevoie să respectăm mai bine şi mai mult indicaţiile autorităţilor”

Preşedintele Klaus Iohannis a reluat, totodată, apelul către români să respecte indicaţiile autorităţilor, în contextul în care România are aproape 2.000 de cazuri de infectare cu coronavirus.

"Din păcate, astăzi în România avem aproape 2.000 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19. Dragi români, este mult, este deja foarte mult şi trebuie împreună să ne străduim mai mult, mai bine, ca să îngrădim răspândirea virusului. Este nevoie să respectăm mai bine şi mai mult indicaţiile autorităţilor. Nu uitaţi, nu vă întâlniţi cu alte persoane, iar dacă este obligatoriu să vă întâlniţi, evitaţi orice contact fizic, nu vă daţi mâna, nu vă îmbrăţişaţi, staţi la distanţă unii de alţii. Trebuie să reuşim împreună să îngrădim răspândirea acestui virus, trebuie să reuşim reuşim împreună mai ales pentru categoriile cele mai vulnerabile, iar cei mai vulnerabili sunt, după cum ne spun medicii şi experţii, persoanele peste 65 de ani", a spus şeful statului.

El a arătat că autorităţile şi-au făcut treaba şi există norme în vigoare. "Acum depinde de noi toţi să le respectăm", a adăugat Iohannis.

El i-a rugat pe români să-i protejeze pe cei cu vârste peste 65 de ani şi în intervalul 11.00-13.00 să nu iasă din case, pentru ca aceştia să-şi facă aprovizionarea.

"Vă rog pe toţi să-i protejăm pe cei din categoriile vulnerabile. Haideţi să-i protejăm pe cei peste 65 de ani, haideţi să-i protejăm pe pensionarii noştri! S-a stabilit un interval între 11,00 şi 13,00 în fiecare zi cei peste 65 de ani pot ieşi din casă să-şi facă aprovizionarea. Haideţi să lăsăm acest interval doar lor. Comercianţii au primit indicaţii de la autorităţi să servească în acest interval persoanele care în alt interval nu pot ieşi din casă. Aşadar, dragi români, lăsaţi între 11,00 şi 13,00 pensionarii să-şi facă aprovizionarea. Noi avem tot restul zilei la dispoziţie ca să o facem", a declarat Iohannis.

Şeful statului a susţinut o declaraţie la finalul unei şedinţe de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19, la care au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, şi ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode.