Europa introduce noile reglementari privind capitalul, acceptate pe plan global, dupa ce in timpul crizei financiare din 2008 guvernele au fost nevoite sa vina in sprijinul unor banci importante cu ajutoare de sute de miliarde de dolari.

Analiza JP Morgan arata ca 13 dintre cele 35 de banci analizate ar putea sa nu indeplineasca cerintele minime de capital, iar eforturile de armonizare ale autoritatilor de reglementare ar putea reduce cerintele privind indicele de adecvare a capitalului Tier 1 pentru sectorul bancar de la 14% la 12,1% in 2018. 

Reglementarile privind capitalul, care vor fi introduse pana in 2019, nu vor mai permite exceptiile care sunt acum acceptate de unele autoritati nationale, iar pentru investitori va fi mai dificil sa compare situatia bancilor.

Impactul asupra rezervelor de capital, in urma armonizarii legislatiei, se va ridica probabil la 137 miliarde euro pentru bancile europene, cu un deficit de 26 miliarde euro pentru indicele de adecvare a capitalului Tier 1.

Cel mai ridicat deficit se va inregistra probabil la Raiffeisen Bank, Credit Agricole, UniCredit, Societe Generale, Banco Santander si Natixis, sustin analistii JP Morgan, care apreciaza ca bancile Credit Agricole, SocGen si Santander ar putea reduce dividendele pentru a rezolva problema deficitului de capital.

Alte institutii financiare vor reduce activele riscante. 

Luni, surse din interiorul BCE au declarat pentru Reuters ca Mecanismul European de Supervizare Bancara (SSM) a stabilit cerintele de capital pentru principalele 123 de banci din zona euro pe care le supervizeaza si le va comunica in scurt timp creditorilor.