Pregatirea listarii are loc de mai mult timp, iar Konieczny spera in aprilie ca listarea va avea loc in septembrie sau octombrie. Cu toate acestea, Autoritatea de Supraveghere Financiara nu a aprobat inca listarea la Londra a Fondului Proprietatea care vineri avea la bursa din Bucuresti o capitalizare de piata de circa 11,6 miliarde de lei (3,29 miliarde de dolari). 

"Totul depinde de acordul ASF. Sper sa faca acest lucru undeva la mijlocul lunii noiembrie", a spus Konieczny, intr-un interviu acordat Reuters. 

El a aratat ca cel mai probabil moment al listarii este inceputul lunii decembrie, mentionand ca Fondul va avea nevoie de un nou acord din partea actionarilor, daca lansarea la bursa din Londra va fi amanata pentru 2015. 

Fondul, administrat de Franklin Templeton, a fost infiintat in 2005 pentru a despagubi romanii ale caror proprietati au fost confiscate de comunisti si detine participatii minoritate la companii de stat, unele nelistate la bursa. 

Franklin Templeton a presat guvernele succesive ale Romaniei sa reformeze companiile de stat ineficiente, iar Konieczny este optimist ca Hidroelectrica, la care Fondul detine o participatie de 20%, va iesi din insolventa in 2015 si va fi listata la bursa. 

"Sunt sanse bune ca oferta publica initiala sa aiba loc inainte de sfarsitul lui 2015", a spus el, adaugand ca operatorul energetic va putea obtine 400-500 milioane de euro. 

Konieczny vrea totodata sa propuna un al cincilea program de rascumparare, pentru 2% din actiuni, in AGA de la sfarsitul lunii noiembrie. Fondul a inceput deja procesul pentru rascumpararea a 6% din actiunile proprii.  Discountul dintre valoarea neta a activelor Fondului si pretul actiunilor sale a scazut la circa 25%, de la 55,7% in 2011, in urma mai multor programe de rascumparare. Actionarii ar dori ca acest discout sa fie redus la sub 15%. 

Konieczny a refuzat sa spuna care este nivelul de discount pe care il doreste, dar a subliniat faptul ca cel mai mare discount, in cazul celor mai mari 15 fonduri listate la Londra, este de circa 13%. 

"Asta nu inseamna ca acesta este obiectivul nostru, dar spunem ca actualul discount este exagerat", a precizat el. 

Actiunile Fondului Proprietatea au crescut vineri cu 0,5%, la 0,94 lei pe unitate. In acest an, cotatia actiunilor FP a urcat cu aproape 20%, comparativ cu o crestere de 8% a principalului indice ale bursei din Bucuresti, BET Plus.