"Suntem extrem de mândri să fim parte a realizării navei 'Le Comandant Charcot'. Am pus la punct soluţii tehnice şi comerciale speciale pentru acest proiect de prestigiu, care demonstrează capabilitatea noastră de a livra pentru provocări noi şi dificile. Nu va fi doar o navă de croazieră şi de cercetare, ci şi un punct de referinţă în privinţa respectării mediului înconjurător", menţionează Bogdan Grecu, directorul general al ArcelorMittal Galaţi.

Construcţia vasului de explorare polară a început oficial cu ceremonia tradiţională de tăiere a primei table, care a avut loc pe 6 noiembrie 2018. Nava va fi construită la Şantierul Naval VARD din Tulcea, parte a Grupului Fincantieri.

"Le Comandant Charcot" va fi operată de compania franceză Ponant, începând din anul 2021.

Conform armatorului, nava va explora zona Polului Nord atât ca navă de croazieră, cât şi ca laborator ştiinţific destinat unor misiuni operaţionale şi de cercetare oceanografică. Acesta va fi primul vas de explorare care va depăşi standardele de mediu stabilite în reglementările internaţionale, astfel că "Le Comandant Charcot" va avea o propulsie hibridă: electrică, dar şi pe bază de gaz natural lichefiat.

Reprezentanţii Ponant precizează că nava va purta numele marelui explorator francez, comandantul Jean - Baptiste Charcot, una dintre figurile emblematice ale expediţiilor polare franceze.