Laborator gigant de cercetare oceanografică, construit la Tulcea cu tablă de la Sidex Galați. Nava “Le Comandant Charcot” va explora mările de la Polul Nord

Petrolier, Antarctica
Combinatul Siderurgic de la Galaţi va produce tabla ce va fi utilizată pentru construcţia vasului de croazieră şi de cercetare "Le Comandant Charcot", care va explora mările nordice, se arată într-un comunicat de presă al companiei.
"Suntem extrem de mândri să fim parte a realizării navei 'Le Comandant Charcot'. Am pus la punct soluţii tehnice şi comerciale speciale pentru acest proiect de prestigiu, care demonstrează capabilitatea noastră de a livra pentru provocări noi şi dificile. Nu va fi doar o navă de croazieră şi de cercetare, ci şi un punct de referinţă în privinţa respectării mediului înconjurător", menţionează Bogdan Grecu, directorul general al ArcelorMittal Galaţi.
Construcţia vasului de explorare polară a început oficial cu ceremonia tradiţională de tăiere a primei table, care a avut loc pe 6 noiembrie 2018. Nava va fi construită la Şantierul Naval VARD din Tulcea, parte a Grupului Fincantieri.
"Le Comandant Charcot" va fi operată de compania franceză Ponant, începând din anul 2021.
Conform armatorului, nava va explora zona Polului Nord atât ca navă de croazieră, cât şi ca laborator ştiinţific destinat unor misiuni operaţionale şi de cercetare oceanografică. Acesta va fi primul vas de explorare care va depăşi standardele de mediu stabilite în reglementările internaţionale, astfel că "Le Comandant Charcot" va avea o propulsie hibridă: electrică, dar şi pe bază de gaz natural lichefiat.
Reprezentanţii Ponant precizează că nava va purta numele marelui explorator francez, comandantul Jean - Baptiste Charcot, una dintre figurile emblematice ale expediţiilor polare franceze.

Pe acelasi subiect:
Prima pagina pe scurt:
Bloomberg: Grupul Credit Suisse, dat în judecată de un fost bancher acuzat de spionaj economic în România. Nu pot să mă angajez nici măcar şofer la Uber
De ce se devalorizează leul: deficitul comercial al României a depășit 14 mld. euro, la 10 luni, și riscă să atingă 18 mld. euro, la finalul anului
Gabriela Firea amână aplicarea vinietei Oxigen până în martie 2020. Cine trebuie să plătească noua taxă
