Lukoil a cerut creditorilor o facilitate financiara pre-export denominata in dolari, potrivit surselor Bloomberg, scrie Mediafax.

Desi Lukoil se afla pe lista celor cinci companii rusesti din domeniul energiei asupra carora Statele Unite au impus sanctiuni in septembrie, producatorul de petrol are acces la serviciile financiare din strainatate, conform Trezoreriei SUA.

Lukoil incearca sa stranga fonduri, intrucat masurile luate de UE si SUA impotriva Rusiei din cauza crizei din Ucraina "sufoca" acordarea de imprumuturi.

Creditele acordate companiilor rusesti au scazut la minimul ultimilor cinci ani in cel de-al treilea trimestru, dupa ce Uniunea Europeana si SUA au inasprit sanctiunile, unele companii nemaiavand acces pe pietele internationale de capital.

Companiile trebuie sa plateasca o datorie de 54,7 miliarde in urmatoarele trei luni, potrivit datelor Bancii Centrale din Rusia. De altfel, Lukoil detine obligatiuni cu maturitate in 2015 in valoare de 900 de milioane de dolari, conform datelor Bloomberg.

O actiune asemanatoare a fost intreprinsa de exportatorul din domeniul energiei nucleare Techsnabexport, care avea in plan o strangere de fonduri de 500 de milioane de dolari. Suma a fost, insa, redusa la 150 de miliaone de dolari de catre creditorii internationali, desi compania nu se afla pe lista sanctiunilor, a declarat pentru Bloomberg o persoana apropiata situatiei.

Sanctiunile impuse in 12 septembrie de catre SUA interzic Lukoil sa exporte bunuri, servicii si tehnologii legate de explorarea de petrol de mare adancime din zona arctica sau de proiectele de exploatare a zacamintelor de sist.

In Romania, Lukoil este cercetata pentru evaziune fiscala si spalare de bani, intr-un dosar instrumentat de Parchetul Curtii de Apel Ploiesti .