Potrivit AFP, acordul dintre victime si News Group Newspapers, grupul care tiparea acest tabloid, a fost validat de Inalta Curte de la Londra.

Aceasta despagubire reprezinta una dintre cele mai importante sume platite de grupul Murdoch in scandalul interceptarilor telefonice, in care 800 de persoane au devenit victime.

Pana acum, cea mai mare despagubire a fost platita familiei lui Milly Dowler, o tanara asasinata, care a primit 2 milioane de lire sterline (2,3 milioane de euro). Descoperirea faptului ca mesageria telefonica a lui Milly Dowler a fost piratata de jurnalisti de la News of the World l-a determinat pe Rupert Murdoch sa inchida acest tabloid duminical, in iulie 2011.

Charlotte Church, in varsta de 26 de ani, care a cunoscut celebritatea de foarte tanara, in Marea Britanie, ca interpreta de muzica clasica, a spus in instanta ca 33 de articole aparute in News of the World au reprezentat fructul interceptarilor telefoanelor familiei sale.

Potrivit politiei, News of the World a interceptat, in anii 2000, telefoanele unor vedete, ale unor membri ai familiei regale si ale unor cetateni britanici.

Un fond de despagubire a victimelor a fost infiintat de grupul Murdoch, cu scopul de a evita eventualele procese costisitoare. News International, filiala a grupului News Corporation al lui Murdoch, refuza sa precizeze numarul persoanelor despagubite si sumele care le-au fost achitate.

Peste 50 de cazuri au facut deja obiectul unor acorduri amiabile, la care grupul Murdoch a ajuns cu o serie de vedete, printre care se numara actorul Jude Law (pentru 156.000 de euro), fosta lui sotie, Sadie Frost, fotbalistul Ashley Cole si fostul consilier in comunicare al lui Tony Blair, Alastair Campbell.

"Cultura a platilor ilegale"

Un oficial al politiei a declarat luni in fata comisiei britanice de ancheta ca la tabloidul The Sun exista o "cultura" inradacinata de a plati politisti, militari sau functionari in schimbul informatiilor.

"Se pare ca exista o cultura la The Sun privind plati ilegale. Au fost introduse cateva sisteme pentru a facilita aceste plati pastrand secreta identitatea functionarilor care le primeau", a declarat Sue Akers, comisar adjunct la Scotland Yard, in fata comisiei Leveson care ancheteaza practicile media.

Incepand cu luna noiembrie, politistii au arestat zece jurnalisti care lucrau sau au lucrat pentru The Sun, detinut de magnatul Rupert Murdoch. Tabloidul News of the World al lui Murdoch a fost inchis in iulie in urma unui scandal despre interceptari telefonice ilegale.

Anchetatorii au retinut si un politist, un angajat al Ministerului Apararii si un ofiter de armata. Sue Akers a sustinut ca jurnalistii dispuneau de "o retea de functionari corupti" care le oferea informatii in schimbul unor sume mari de bani.

"Unul dintre jurnalistii arestati a primit, timp de mai multi ani, peste 150.000 de lire sterline (aproximativ 175.000 de euro) pentru a-si plati sursele, dintre care multi erau functionari", a declarat Akers.

Politia, care a verificat milioane de mesaje electronice ale News International, divizie britanica a imperiului lui Murdoch, a descoperit de asemenea ca autorizatiile pentru aceste plati erau date la "nivel inalt" in cadrul The Sun.

Comisarul adjunct a mai adaugat ca in majoritatea cazurilor descoperite de politie, platile erau facute in schimbul unor "barfe senzuale", conform descrierii comisarului.

Un supliment duminical, care sa respecte etica jurnalistica

Rupert Murdoch, care a decis sa inchida News of the World pentru a pune capat scandalului, a lansat un supliment duminical al The Sun, promitand sa respecte etica jurnalistica.

Comisia Leveson a fost creata in iulie 2011 de catre Guvern, in urma scandalului privind ascultarea telefoanelor. Aceasta este prezidata de unul dintre cei mai importanti judecatori din Marea Britanie. Comisia trebuie sa prezinte primele concluzii in acest caz pana in septembrie 2012.