El a aratat ca sondajul a fost realizat in randul a peste 200 dintre cei 400 de membri ai AmCham si a urmarit identificarea opiniilor si perceptiei directorilor executivi care conduc afaceri in Romania asupra progreselor inregistrate de Romania din perspectiva cadrului legislativ, administratiei publice, infrastructurii si politicii fiscale si monetare.

"Din punctul de vedere al investitiilor in Romania, perspectiva este una pozitiva, cu 46% dintre directori declarand ca investitiile companiilor lor in Romania vor creste, in timp ce 49% mentioneaza ca acestea vor ramane la acelasi nivel. Totodata, 75% dintre ei sustin ca Romania ofera conditii bune si numeroase oportunitati de afaceri", a spus Simion, citat de Agerpres.

Totodata, 75% dintre directorii generali intervievati percep ca slaba performanta a politicii economice este cauzata de dezacordul dintre partidele politice si de utilizarea fiscalitatii ca instrument politic.

"Increderea liderilor in Guvern este redusa, 97% dintre acestia vazand coruptia ca un element care influenteaza elaborarea politicilor de catre Guvern. 61% declara ca fenomenul coruptiei a mutat obiectivul proceselor de elaborare a politicilor de la crearea unui mediu corect si echitabil la protejarea unui grup restrans de interese speciale", a adaugat presedintele AmCham.

De asemenea, 56% dintre directori considera ca legile si regulamentele romane sunt mai putin atractive pentru mediul antreprenorial decat in alte tari UE.

"In ciuda slabei evaluari in sectoare-cheie ale politicii, 88% dintre directori au declarat ca investitiile lor in Romania raspund sau le depasesc asteptarile, iar 100% dintre directorii executivi ai companiilor cu o cifra de afaceri locala de 200 de milioane de euro sau mai mult au declarat acest lucru", a sustinut seful AmCham.

Investitorii au mai aratat ca este nevoie de simplificarea si standardizarea taxelor, inclusiv reducerea cotei de TVA, un Cod fiscal coerent, scaderea impozitelor pentru investitori si implementarea masurilor de imbunatatire a colectarii.

De asemenea, este necesara o viziune de crestere economica pentru deceniul urmator, reprezentantii AmCham amintind aici proiectul de tara care va fi lansat de Guvern pe 5 iulie. "Salutam aceasta initiativa si suntem deschisi sa ne alaturam acestui proces in vederea conturarii unor directii strategice de actiune", a mai spus Simion.

AmCham reuneste peste 400 de companii cu investitii de cel putin 20 de miliarde de dolari si 250.000 de locuri de munca in total, reprezentand 24% din PIB-ul Romaniei. Din cele 400 de companii, 37% sunt cu capital social romanesc, 28% companii americane si 26% companii europene. Totodata, 55% dintre companii sunt multinationale, 37% sunt IMM-uri, iar 8% reprezinta organizatii non-profit.