Datele arata unele modificari fata de raportul anterior privind tendintele economice, publicat la finalul lunii aprilie, cand managerii estimau o crestere conjuncturala a numarului de salariati inconstructii si la cresteri mai mari de pretuiri in comert.

Pentru intervalul mai-iulie, cel mai mic sold conjunctural privind activitatea este in industria de prelucrare, +18%, in crestere fata de cel din raportul anterior (+16%).

"Pentru activitatea de fabricare a bauturilor se va inregistra tendinta de crestere accentuata (sold conjunctural +56%)", se arata in raportul INS.

Soldul conjunctural reflecta diferenta dintre asteptarile pozitive si cele negative exprimate de catre managerii chestionati. Un sold pozitiv reflecta un numar mai mare de companii care au asteptari de crestere a activitatii sau a comenzilor, in timp ce un sold conjunctural negativ reflecta asteptari de scadere a activitatii in sectorul analizat.

Managerii au asteptari optimiste in privinta activitatii din constructii, cu un sold conjunctural de +33%, fata de +38% in raportul precedent, situatie obisnuita in perioada primaverii, cand activitatea din constructii creste semnificativ. 

De asemenea, activitatea din comert este asteptata sa creasca semnificatic, soldul conjunctural pentru perioada mai-iulie fiind de +33%.

In servicii, activitatea economica este asteptata sa inregistreze o crestere sensibila, soldul fiind +24% (fata de +17% in raportul anterior).

Managerii prevad cresteri usoare ale numarului de angajati in constructii, servicii si comert si o relativa stabilitate in constructii.

Astfel, in comert se asteapta o crestere usoara a numarului de salariati, cu un sold conjunctural de +7% (+5% in raportul anterior). In constructii, asteptarile s-au mentinut bune, cu un sold conjunctural de +15% (+16% in raportul precedent).

In servicii si in industrie sunt estimate cresteri modeste ale personalului, cu solduri conjuncturale de +6%, respectiv +4%.

Ancheta Institutului National de Statistica mai arata ca managerii se asteapta la o crestere a preturilor in toate sectoarele pana im iulie. Cea mai mare crestere de preturi este asteptata in constructii, cu un sold conjunctural +13%, si in comert (+12%).