Concluziiile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice.

Astfel, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -9%). In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -5% pe total industrie prelucratoare (-9% la intreprinderile mijlocii, cu 50-249 de salariati). Pentru preturile produselor industriale prognoza indica o crestere moderata (sold conjunctural +9%).

In constructii se va inregistra in urmatoarele trei luni o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -39%) si a numarului de salariati (sold conjunctural -33%). Managerii estimeaza scaderea stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -37%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural 2%).

In sectorul de comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural +1%), a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural +3%) si a numarului de salariati (sold conjunctural +4%). Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a volumului comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri (sold conjunctural +8%). Managerii estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri (sold conjunctural +16%).

Conform estimarilor din luna decembrie 2011, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o scadere moderata (sold conjunctural -6%). In sectorul de servicii se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -8%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +9%).

Soldul conjunctural a fost obtinut ca diferenta intre procentajul celor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Citeste si:

Guvernul a aprobat noua forma a Codului Fiscal, cu majorari de accize si cresterea unor impozite

Telefoanele blocate intr-o anumita retea ar putea fi deblocate automat la expirarea contractului VIDEO