Pierderile cumulate ale celor 44 de firme, care aveau anul trecut o cifra de afaceri cumulata de peste 22 de miliarde de euro si 160.000 de angajati, s-au ridicat la 2,5 miliarde de euro, respectiv 11,4% din cifra de afaceri.

Ca structura a actionariatului, din top fac parte opt companii controlate de stat si o singura firma cu actionariat privat romanesc - reteaua de supermarketuri MiniMax Discount detinuta de omul de afaceri Dinu Patriciu - care de altfel a si intrat in faliment in acest an. Pierderile MiniMax in 2011 s-au ridicat la aproape 30 mil. euro.

In randul companiilor de stat, cele mai mari pierderi le-a inregistrat Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (aproape 215 mil. euro), urmata de CFR, CFR Marfa si de Compania Nationala a Huilei, care este de altfel firma cu cel mai ridicat raport intre pierderi si cifra de afaceri in top. Acest coeficient depaseste in cazul CNH 90%, in conditiile in care compania de minerit a inregistrat pierderi de 99 mil. euro la o cifra de afaceri de 109,3 mil. euro. Dintre firmele controlate de stat mai intra in topul pierderilor si Oltchim, Tarom, Posta Romana si Electrica Serv.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.