Consultantii fiscali cosidera insa ca masura este una de normalitate, in conditiile in care Romania are o cota unica de impozitare, care este de 16%. Parlamentarii au respins, astazi, amendamentul care permitea microintreptinderilor sa plateasca doar 3% impozit pe profit.

Eliminarea impozitului de 3% este total contraindicata in aceasta perioada de criza, este un element suplimentar pentru ca un numar de firme sa-si inchida portile. IMM-urile au in continuare probleme foarte mari cu sursele de finantare, iar statul nu stimuleaza investitiile, ceea ce va duce in continuare la inciderea a 10-15.000 de firme”, a explicat Ovidiu Nicolescu, pentru incont.ro.

Potrivit acestuia, desi masura este menita sa aduca mai multi bani la buget, efectul va fi invers, ca si in cazul impozitului minim. “Statul va pierde mai mult decat va castiga prin introducerea acestei masuri, costurile cu protectia sociala a somerilor generate de mediul privat fiind mai mari decat incasarile facute prin majorarea impozitului”, a mai spus Nicolescu.

Gabriel Biris, manager partner la Biris-Goran, a explicat, insa, ca derogarea fiscala pentru microintreprinderi a fost valabila doar pana la inceputul anului 2010, introducerea impozitului de 16% fiind o masura fireasca.
Guvernele precedente introdusesera aceasta derogare, care expira in 2010. Nu cred ca va afecta intr-o foarte mar masura firmele, pentru ca cele care se descurca si fac profit, platesc si impozit, cine nu face nu plateste”, a precizat Biris.

Gabriel Sincu, senior manager la firma de consultanta fiscala Mazars, considera de asemenea ca masura “este una de normalitate”, pentru ca in Romania exista o cota unica, de 16%, pe care ar trebui sa o plateasca toate firmele.

"De la 1 ianuarie, a disparut regimul de taxare diferentiat pentru microintreprinderi, adica impozitarea cu 3% a veniturilor, si a este introdus impozitul de 16% pe profit sau impozitul minim", a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, citat de Mediafax.

Parlamentul a respins, la dezbaterea proiectului de lege privind bugetul din acest an, un amendament al deputatului PNL Daniel Chitoiu de prelungire a optiunii.

Pana sfarsitul anului trecut, microintreprinderile au beneficiat de un regim special de impozitare, care le permitea sa opteze intre plata impozitului pe profit sau plata unui impozit pe venit, care a crescut progresiv in ultimii ani pana la 3% din venituri.