Pretul final al tranzactiei ar putea fi usor mai ridicat decat suma de 5,44 miliarde de euro anuntata in septembrie, potrivit unui comunicat al Nokia. Aproape 30.000 de angajati ai Nokia vor fi transferati la Microsoft, in cadrul tranzactiei a carei finalizare a fost intarziata de analiza efectuata de autoritatile de reglementare.

„Impreuna cu partenerii nostri, ramanem concentrati pe accelerarea inovatiilor in aceasta lume bazata pe mobilitate si cloud”, a declarat Satya Nadella, CEO-ul Microsoft intr-un comunicat remis Incont.ro.

Microsoft, cel mai mare producator de software la nivel mondial, vrea ca prin intermediul diviziei de telefoane sa ajunga din urma Apple si Google, pe piata tabletelor si telefoanelor mobile. Nokia, in schimb, vrea sa redreseze operatiunile in domeniul echipamentelor de retele, pentru a concura companii precum Ericsson.

"Tranzactia nu va rezolva imediat problemele niciuneia dintre companii. Acum trebuie sa isi suflece manecile si sa se joace de-a prinselea", a spus Sami Sarkamies, analist la Nordea Bank in Helsinki, citat de Bloomberg.

In urma preluarii diviziei neprofitabile de telefoane a Nokia, Microsoft devine al doilea mare producator de telefoane mobile la nivel mondial, cu o cota de piata de circa 14%, dupa liderul Samsung Electronics, potrivit companiei de analiza a pietei IDC.

Pe segmentul smartphone, cel mai profitabil al industriei, Microsoft va continua sa fie cu mult in urma companiilor concurente. Produsele Apple si cele care functioneza cu sistemul de operare Android al Google au reprezentat 96% din cele 290 de milioane de smartphone-uri comercializate in trimetrul patru al anului trecut, potrivit IDC. Telefoanele cu sistemul Windows Phone au acoperit in aceeasi perioada 3% din piata.