"Cifra de afaceri a Oltchim este de 11 milioane de euro pe lunile mai si iunie si va ajunge la 12 milioane. Cresterea este de 100%. Pierderile s-au diminuat de la patru milioane euro, in luna februarie, la un milion de euro si preconizam ca acestea vor ajunge la 780 000 euro in iulie. In luna august, intram pe echilibru. Astazi, s-au livrat trei milioane de lei, echivalentul a 80 % din lichidarea pe luna mai a muncitorilor, iar, pentru TESA, 50 %. Daca nu plateam tichete de masa, acum eram in situatia de a achita drepturile salariale pana la data de 15 iunie", a declarat Varujan Vosganian, citat de Mediafax.

Potrivit ministrului Economiei, Oltchim "redevine bancabil". "Este, probabil, cea mai frumoasa veste pe care o avem de la 1 februarie pana in prezent. L-am sunat aseara si pe premierul Victor Ponta si i-am spus ca datele actuale de la Oltchim il fac pentru prima oara bancabil, din decembrie 2012", a declarat oficialul.

Potrivit reprezentantilor Sindicatului Liber Oltchim, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, si ministrul pentru Dialog Social, Doina Pana, au mers, vineri, la Prefectura Valcea, pentru o intalnire cu administratorul judiciar, conducerea societatii, reprezentantii sindicatelor si ai salariatilor si fostilor angajati ai Combinatului Oltchim, precum si cu prefectul judetului Valcea, Mircea Nadolu. Vosganian si Pana nu au mai vizitat combinatul, unde se aflau aproximativ o suta de persoane care asteptau un raspuns in fata sediului unitatii.

In timpul intalnirii de la Prefectura, ministrul Economiei a discutat in contradictoriu cu liderul sindical Mihai Diculoiu, dar si cu alti reprezentanti ai sindicatelor, spunandu-le ca la Oltchim miscarile de protest pot alunga investitorii si bancherii interesati de combinat.

"Daca serviti opiniei publice un astfel de spectacol s-ar putea ca bancile sa nu mai fie interesate. Disponibilizarile care s-au facut, s-au facut pe maximul de protectie oferit de legea romana. Ma indoiesc ca in lume o tara asigura protectie pana la doi ani pentru persoanele disponibilizate. Dumneavoastra, in loc sa ne multumiti ca nu am atacat contractul colectiv de munca si am achitat drepturile salariale, chiar daca avem mici intarzieri, faceti miscari de protest si strigati: «Hotii», pentru ca persoanele disponibilizate nu si-au primit banii pe concediul aferent acestei perioade. Repet, domnilor lideri de sindicat, Oltchim are din nou increderea sistemului bancar, un Oltchim care, in ianuarie, era considerat muribund, iar dumneavoastra faceti o atmosfera care sa oblige bancile sa se intoarca cu spatele", a precizat ministrul Economiei.

Unul dintre sindicalisti l-a intrebat pe ministrul Economiei de cand nu si-a luat salariul si cand a fost trimis in somaj un ministru din Guvernul Romaniei, reprosandu-i ca a jignit sindicalistii prin mai multe declaratii si ca a venit la Ramnicu Valcea fara sa aduca "nicio noutate".

"Noi stim exact ce traim. Dumneavoastra ati venit sa va faceti o imagine si ne doare. Opinia publica trebuie sa ia act de declaratiile dumneavoastra legate de ditamai salariile de la Arpechim, de nu stiu ce hoti printre liderii de sindicat. Eu sunt lider de sindicat, dumneavoastra ma cunoasteti? Ma simt jignit cand faceti afirmatii despre liderii de sindicat. Somaj, da? Cati ministri au fost trimisi in somaj? Noi suportam, noi nu ne-am luat salariul. Dumneavoastra de cat timp nu v-ati luat salariul, domnule ministru? Reactia noastra e indreptatita. Nu va permit sa ne spuneti ce suportam noi. Ne pierdem timpul, nu ne-ati adus nicio noutate!", i-a spus sindicalistul lui Varujan Vosganian.

Joi, angajatii de la Oltchim Ramnicu Valcea, care au protestat in fata pavilionului administrativ al combinatului fata de neplata salariilor pentru luna mai, i-au cerut prefectului Mircea Nadolu, pe care l-au fortat sa participe la discutii, demiterea actualei conduceri a combinatului si a administratorului judiciar, precum si implicare guvernamentala.
Peste o suta de angajati de la Oltchim s-au adunat, joi, in fata pavilionului adminsitrativ al combinatului pentru a protesta fata de neplata salariilor pentru luna mai, iar acestora li s-au alaturat si persoane disponibilizate.

In mijlocul protestatarilor a venit si prefectul judetului Valcea, Mircea Nadolu, pentru a sta de vorba cu acestia, fiind insa huiduit. Ulterior, prefectul a vrut sa plece spre Uzinele Govora, aflate in apropiere, pentru a evita sa discute cu sindicatele si cu conducerea combinatului, dar o parte dintre angajatii Oltchim au mers dupa el. La sediul Uzinelor Govora, angajatii s-au asezat in fata masinii lui Mircea Nadolu si l-au obligat pe acesta sa ii insoteasca in sala de sedinte a combinatului Oltchim pentru a participa la discutii.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, joi, ca va merge vineri la Oltchim, impreuna cu ministrul pentru dialog social, Doina Pana, care are "o voce de stewardesa ce indoaie orice fier". De asemenea, Vosganian dat asigurari ca cele o mie de persoane disponibilizate de la Oltchim vor primi sumele aferente concediilor pe perioada in care nu au lucrat.

In luna iunie, peste 900 de salariati de la Oltchim - 605 de la Ramnicu Valcea si 327 de la Divizia Petrochimica Bradu-Pitesti - au fost disponibilizati, ei beneficiind de indemnizatie de somaj si venit de completare.