"Termenul de judecata nu a fost inca stabilit, cererea fiind depusa abia astazi (marti, n.r.). Dosarul va fi judecat de Sectia a II-a civila - Contencios Administrativ si Fiscal", a declarat purtatorul de cuvant al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glaman. 

Aceasta a fost singura masura care se putea lua pentru evitarea intrarii companiei in faliment. Exista 19 cereri de intrare in insolventa depuse impotriva Complexului Energetic Hunedoara, iar aceasta era singura forma de protectie pentru a propune un plan de restructurare si de reorganizare a companiei", au spus surse, potrivit Agerpres.

Decizia a fost luata in sedinta de luni seara a Consiliului de Administratie. 

Directorul general al CEH, Emil Florut, a fost revocat din functie 

Consiliul de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara l-a revocat din functie pe directorul general al companiei, Emil Florut, activitatea de conducere a societatii fiind preluata de actualul director al Directiei Miniere din cadrul CEH, Viorel Stancu.  

Presedintele CA al CEH, Aurelian Ghimpau, a declarat marti ca intre fostul director general si membrii Consiliului au existat mai multe neintelegeri, intre care si faptul ca acesta nu a intocmit la timp un plan propriu de management al societatii, in intervalul stabilit de 90 de zile.  

Fostului director general i se mai reproseaza faptul ca nu a trimis membrilor CA raportul de activitate pe trimestrul III, ca ar fi absentat prea mult de la sediul societatii si ca ar fi avut o relatie deficitara cu sindicatele.

Emil Florut a fost desemnat in functia de director general al CEH in luna septembrie 2015, in conformitate cu prevederile OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice. 

Falimentul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu reprezinta o optiune pentru Ministerul Energiei, deoarece ar atrage dupa sine probleme sociale "uriase" si ar putea afecta siguranta energetica nationala, a declarat luni, la Petrosani, ministrul de resort Victor Vlad Grigorescu.  

"Un lucru vreau sa afirm cu tarie si aceasta este o afirmatie pe care o facem in numele Ministerului Energiei: pentru noi falimentul nu este o optiune. Pentru ca acest fapt atrage probleme sociale uriase si pune in discutie siguranta energetica. Si pana la urma demonstreaza incapacitatea noastra de a gestiona o situatie complexa, de a ne apara interesele economice si sociale. Cred ca suntem datori cu totii sa depunem eforturi pentru a preveni disparitia Complexului Energetic Hunedoara", a spus ministrul.

El a aratat ca locurile de munca si siguranta energetica nationala reprezinta prioritati ale ministerului si a subliniat necesitatea luarii unor decizii corecte in ceea ce priveste CEH.  

"Complexul, in situatia in care se afla acum, este intr-un punct extrem de dificil si orice intarziere sau ezitare sau incapacitate de a face pasii corecti poate sa duca la o situatie extrem de complicata, ca sa nu-i spunem dezastru. Prioritatea pentru noi sunt locurile de munca, cu tot ce inseamna acest lucru", a mai spus Grigorescu.  

Ministrul a sustinut ca CEH are datorii de 1,2 miliarde de lei si popriri pe toate conturile, ceea ce creeaza o presiune imediata asupra capacitatii de plata.  

In opinia ministrului Energiei, printre cauzele care au contribuit la situatia financiara dificila in care a ajuns CEH se afla politizarea, coruptia si risipa, iar acestea trebuie "curmate fara drept de apel".  

Grigorescu s-a aratat convins ca exista solutii pentru salvarea CEH, fiind nevoie de profesionalism si de actiune energica.  

"Convingerea noastra, dupa aceasta zi, este ca exista niste solutii. (...) Cred ca, pana la urma, singurul lucru cu care venim aici este profesionalismul nostru. Si atunci ne ocupam sa punem lucrurile in succesiunea corecta. Sa ne ferim de orice fel de alte lucruri. De exemplu, de ceea ce inseamna politizare - cred ca acest aspect nu mai este astazi de actualitate, coruptie si risipa. Aceste trei lucruri, care se afla intre cauzele situatiei in care se gaseste Complexul astazi, trebuie curmate fara drept de apel. Nu cred ca fara o actiune energica in zona asta se poate obtine un rezultat corect", a spus Victor Vlad Grigorescu.  

In cadrul CEH lucreaza circa 6.400 de angajati la minele de carbune Lupeni, Lonea, Livezeni si Vulcan, precum si la termocentralele Mintia si Paroseni.