"Studiile de impact (privind impozitul forfetar, n.r.) le-am facut noi, le-am predat la domnul Chitoiu (ministrul Finantelor, n.r.) si ramane ca din semestrul doi sa fie aplicat acel nou impozit, in functie de anumiti indicatori relevanti, la hoteluri, pensiuni, restaurante, cafenele, baruri, reparatii auto, pe coduri CAEN. Niciodata nu s-a aplicat decat un impozit general.
De aceea este o diferenta foarte mare fata de ceea ce s-a aplicat pana acum", a spus Maria Grapini dupa o conferinta de presa.

Oficialul a aratat ca exista diferente intre potentialul de a obtine profit in functie de domeniul de activitate. "De aceea am insistat foarte mult si ma bucur ca domnul ministru al Finantelor a acceptat sa se faca, si sper ca asa va iesi pana la urma hotararea de Guvern, sa se faca impozitarea in functie de domeniul de activitate. Altfel este in reparatii auto, altfel este in industria hoteliera si altfel este in alimentatia publica. Sper ca din semestrul doi sa se aplice", a adaugat ministrul, citat de Mediafax.

Grapini a anuntat in ianuarie ca impozitul forfetar s-ar putea aplica din semestrul al doilea al acestui an, daca studiul privind impactul masurii va fi finalizat in primul trimestru.

Impozitul forfetar va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de infrumusetare sau spalatorii auto, cuantumul urmand sa fie stabilit dupa discutii cu patronatele de profil. Impozitul urmeaza sa se aplice ca procent dintr-un venit standard pentru fiecare domeniu.

Hotelierii insa s-au opus acestei masuri, afirmand ca introducerea impozitului forfetar nu ar fi decat o taxa in plus pentru hoteluri si pensiuni, stimuland evaziunea si munca la negru.