"In acest moment, impozitul forfetar pentru care se face analiza si studiu de impact nu este impozitul minim aplicat de Guvernul Boc. Impozitul forfetar nu se va aplica, daca se va introduce, decat anumitor categorii de servicii (pensiuni, hoteluri, baruri, restaurante, saloane de infrumusetare, spalatorii auto, ateliere de croitorie, ateliere de incaltaminte etc), la care cheltuiala administrativa pentru plata impozitului pe profit este mare si pentru intreprinzator, si pentru stat (ca sa verifice si sa controleze fiecare locatie)", se arata intr-un comunicat al ministrului delegat pentru IMM-uri, Turism si Mediu de Afaceri, citat de Mediafax.

Sumele de plata nu vor fi egale pentru toate serviciile, iar stabilirea acestora se va tine cont de indicatori relevanti precum capacitatea locatiei, calitatea amplasamentului si tarifele medii adecvate locatiei.

"Motivele introducerii impozitului forfetar sunt urmatoarele: simplificarea administrativa la intreprinzator si la institutiile de control ale statului, posibilitatea evidentierii veniturilor in mod corect si realizarea de profit in vederea repartizarii pentru dezvoltare sau dividende, de catre intreprinzatori (acestia vor plati suma fixata, indiferent de cat profit vor face), reducerea coruptiei la exercitarea controalelor la activitatile de servicii si etica si echitate pentru mediul de afaceri (toti cei care produc venituri trebuie sa plateasca un impozit)"
, se mentioneaza in comunicat.

Potrivit sursei citate, studiul de impact se va face dupa ce vor avea loc discutii cu toate asociatiile profesionale si patronale si vor fi definitivate aspectele legate de categoriile de servicii pentru care se aplica impozitul, cuantumul si criteriile de stabilire ale cuantumului.

"Activitatea de control este simplificata deoarece exista evidenta societatilor din fiecare categorie de servicii si grila stabilita de plata a impozitului. Aceasta masura va creste, de asemenea, conformarea voluntara, intreprinzatorul platind cota stabilita, iar pentru cine nu plateste, Fiscul poate stabili, fara control, penalitati de intarziere, nefiind necesar un control contabil. Aplicarea posibilului impozit forfetar se va face cu respectarea prevederilor legale in vigoare"
, se mai spune in comunicat.

Premierul Victor Ponta i-a cerut miercuri ministrului pentru IMM sa il ajute sa explice public oportunitatea impozitului forfetar, adugand insa ca va renunta la impozit daca ideea nu este buna, dar atentionand ca astfel se reduc fondurile pentru turism si infrastructura.

Saptamana trecuta, premierul Victor Ponta a anuntat ca a discutat cu ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, despre ideea introducerii unui impozit forfetar in domeniul serviciilor.

"Am discutat astazi cu doamna Grapini apropos de ideea de a merge din nou pe impozit forfetar la servicii, pentru ca acum practic nu incasam nimic. Cred ca si pentru hotelieri, cei care au restaurante cei mai multi dintre ei, ideea de a plati un impozit forfetar, sa stie ca au scapat si cu asta-basta... ", a spus Ponta, vineri seara, intr-o emisiune televizata.

In octombrie 2010, Guvernul Boc a decis sa renunte la impozitul minim aplicat companiilor si a analizat varianta introducerii unui impozit forfetar, dar a renuntat la idee invocand dificultatile care ar putea aparea in administrarea unui astfel de sistem, orientandu-se spre revenirea la impozitarea cu 3% a veniturilor microintreprinderilor.