Operatorul de zboruri private NetJets, aflat in portofoliul Berkshire, a comandat 425 de aeronave destinate zborurilor private, anticipand ca economia Statelor Unite si economiile dezvoltate din Europa vor reveni "in final pe o pozitie mult mai solida".

Livrarile vor incepe peste doi ani, NetJets detinand in prezent o flota de peste 700 de avioane.

Compania a obtinut conditii financiare favorabile de la constructorii de aeronave, aflati in criza de comenzi, considera analistii.

Tranzactia vizeaza pana la 275 de avioane Bombardier Challenger, din care 100 reprezinta comanda ferma. Cessna, parte a grupului Textron, ar trebui sa livreze pana la 150 de avioane Citation Latitude, din care 25 reprezinta comenzi sigure.

Livrarile de la Bombardier vor incepe in 2014, iar Cessna trebuie sa onoreze contractul incepand din 2016.

NetJets noteaza ca a incheiat astfel cea mai mare achizitie de aeronave business din istorie, dupa ce a cumparat in martie 2011 avioane evaluate potrivit preturilor de lista la 6,7 miliarde de dolari. In octombrie 2010, NetJets a achizitionat aeronave evaluate la 1,05 miliarde de dolari.

Valoarea comenzilor livrate in industria avioanelor business a scazut cu 29% din 2008 pana in 2011, comenzile companiei din grupul Berkshire Hathaway ajutand industria sa depaseasca o perioada extrem de dificila.

Suma de 9,6 miliarde de dolari este estimata la preturi de lista, NetJets si constructorii refuzand sa precizeze valoarea reala a tarnzactiei.