"Nivelul TVA este invers proportional cu eficienta administratiei si direct proportional cu evaziunea. Pe medie, Romania are un randament al colectarii TVA de 52%, inseamna ca Romania colecteaza un TVA de 12,5%, adica jumatate din cota pe care cu totii credem ca o platim", a declarat Gabriel Biris, avocat in cadrul casei de avocatura Biris Goran, la Forumul Investitorilor Autohtoni.

El a aratat ca in Bulgaria gradul de colectare este de 85%, ceea ce inseamna ca din TVA de 20% bulgarii incaseaza efectiv 17%.

"Guvernele noastre au venit sa ne spuna ca trebuie sa platim taxe mai mari pentru ca ei sunt incompetenti (...) Sa ne oprim din carpeli si sa facem lucrurile asa cum trebuie", a adaugat Biris.

El a prezentat, de asemenea, argumentele pentru care investitorii romani sustin reducerea contributiilor sociale si simplificarea legislatiei in domeniul muncii.

"Reglementarea in domeniul muncii este complicata, confuza uneori, iar contributiile sunt foarte mari, iar rezultatul este munca la negru, grad redus de declarare a salariilor mari, costuri administrative mari pentru angajatori si stat. Ceea ce inseamna ca din cauza contributiilor sociale mari cota unica nu si-a atins scopul de a scoate la lumina salariile mari", a adaugat Biris.

El spune ca oamenii de afaceri romani vor un sistem de contributii sociale echitabil, simplu si eficient, iar solutia ar fi simplificarea legislatiei, implementarea unei logici simple si eficiente de calcul, dar si largirea bazei de impozitare.

In ceea ce priveste scutirea de impozit a profitului de reinvestit, dar si scutirea de impozit pe profit pentru investitiile noi oamenii de afaceri spun ca aceste masuri trebuie implementate urgent pentru a relansa economia.

"Nu a fost luata pana acum nicio masura de relansare economica. Guvernului ii este frica sa ia masuri de acest tip (scutiri la plata impozitului, n.r.) pentru ca ar putea avea efecte perverse. Nu trebuie sa le fie, doar impreuna putem face un proiect de relansare economica", a declarat Alin Burcea, presedintele Paralela 45 si cofondator al Forumului Investitorilor Autohtoni.

El s-a referit si la masuri adoptate de Guvern cu scopul de a ajuta mediul economic, dar care in realitate nu au avut acest efect.

"Programul Prima Casa, de exemplu, trebuia sa se adreseze doar constructiilor noi. Rezultatul a fost ca am dat posibilitatea celor care au cumparat o locuinta de la ICRAL cu 6.000-7.000 de euro sa o vanda cu 60.000 de euro. Avem un sentiment de stagnare, desi Romania sta mai bine ca alte state la indicatorii macroeconomici", a spus Burcea.

La randul sau, Ioan Niculae, presedintele Forumului Investitorilor Autohtoni, a aratat ca masurile adoptate de Guvern sunt mai degraba coercitive, si nu stimulative pentru economie, ducand la inchiderea unor ramuri intregi ale economiei si intrarea in insolventa a multor companii.

"Nu vrem sa judecam pe nimeni, poate Guvernul nu a avut timp. Dorim insa sa ne asculte si pe noi din cand in cand. In mod stupid, cred ca romanii nu pot fi doar angajati sau consumatori", a mai spus Niculae.