"In contextul proiectului de rescriere a Codului Fiscal, Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) si Consiliul Investitorilor Straini (FIC) au sprijinit initiativa Ministerului Finantelor Publice, formuland, pe baza expertizei de specialitate a membrilor, o serie de propuneri concrete in directia modernizarii legislatiei fiscale", se arata intr-un comunicat al AmCham, citat de Mediafax.

Mediul de afaceri a identificat sapte prioritati strategice care trebuie incluse in legislatia fiscala, printre care mentinerea cotei unice de impozitare, de 16%, pentru companii si persoane fizice, relaxarea sistemului de contributii pentru asigurarile sociale, prin reducerea cotelor de CAS si extinderea plafonarii bazei de calcul a acestora. Totodata, trebuie creat un mecanism fiscal corelat in privinta impozitului pe profit, impozitului pe venit si a contributiilor de asigurari sociale.

Afaceristii mai vor reformarea Fiscului, care sa asigure contribuabililor o asistenta "eficienta, consistenta, consecventa si prompta", dezvoltarea unei legislatii moderne privind holdingurile, care sa contribuie la cresterea atractivitatii Romaniei pentru investitori, precum si dezvoltarea unui cadru legislativ modern care sa permita consolidarea rezultatelor societatilor comerciale romane din acelasi grup la calculul impozitului pe profit.

De asemenea, legislatia fiscala trebuie modernizata, simplificata si corelata pentru a se reduce barierele birocratice si a se elimina neconcordantele legislative.

Reprezentantii AmCham si FIC considera ca sunt necesare consolidarea si extinderea stimulentelor fiscale pentru activitati din domeniul IT&C care conduc la crearea de locuri de munca si mentinerea informaticienilor in Romania, activitati de cercetare-dezvoltare, infiintarea de societati comerciale de catre tinerii intreprinzatori, scheme de ajutor de stat si alte masuri similare in functie de strategia de crestere economica si prioritatile nationale pe arii de competitivitate.

Reducerea impozitului local pe cladiri si simplificarea mecanismului de stabilire, administrare si plata a impozitului in cazul persoanelor juridice sunt alte prioritati strategice care ar trebui sa se regaseasca in Codul Fiscal.

"Grupul comun de lucru AmCham Romania - FIC a inaintat Ministerului Finantelor o serie de propuneri detaliate de modificari tehnice de specialitate care vizeaza principalele capitole ale Codului Fiscal - impozitul pe profit, impozitul pe venit, TVA, accize, impozite si taxe locale", se mai spune in comunicat.