Procentul celor foarte increzatori in perspectivele de crestere a pietei s-a multiplicat de aproape 2,5 ori in ultimii doi ani, ajungand la 17% din totalul oamenilor de business respondenti.

Potrivit sondajului, firmele respondente se dovedesc mai increzatoare in cresterea proprie decat in avansul sectorului in care activeaza. Oamenii de afaceri care considera ca sectorul va inregistra o tendinta pozitiva (60%) sunt mai putini fata de cei care cred ca afacerea lor va creste (77%). Practic, firmele care reprezinta diferenta de 17 puncte procentuale sunt increzatoare ca vor merge impotriva curentului, crescand in pofida faptului ca piata in care activeaza nu va urma aceeasi tendinta, precizeaza sursa citata.

“Cresterea prin consum, ca efect al scaderii taxelor si al majorarii salariilor bugetarilor, este necesar sa fie sustinuta intr-o masura mai mare de investitii si crestere a productivitatii. Oamenii de afaceri si-au propus deja sa impulsioneze investitiile. Practic, doar 4% dintre companii vor scadea nivelul investitiilor in 2016, 15% le vor pastra la nivelul anului anterior, in timp ce 81% le vor mari. 45% au buget in crestere cu 5-20%, iar 11% vor avea un buget de investitii cu peste 20% mai mare fata de 2015. Pe fondul investitiilor in tendinta ascendenta in intentiile oamenilor de afaceri, reducerea costurilor cade in ordinea prioritatilor, imbunatatirea productivitatii devenind zona de focus pentru mediul de business in acest an (27% dintre respondenti)”, precizeaza EY Romania.

Potrivit companiei, punctele forte ale Romaniei sunt industria, sectorul IT si agricultura.

Incepand cu 2008, s-au pierdut 3,5 milioane de locuri de munca din industriile producatoare la nivelul Uniunii Europene, presiunea pe preturi a scazut marjele companiilor in majoritatea statelor Uniunii iar contributia industriei producatoare la PIB-ul UE a inregistrat o scadere. Romania se situeaza peste media europeana in privinta contributiei industriei la valoarea adaugata bruta, ajungand la 25% in anul 2013, in urma cresterii inregistrate in perioada 2009-2013. Accelerand industria romaneasca, prin atragerea de investitii straine, dar si mult discutatele investitii in infrastructura, Romania poate mari cresterea bazata pe export, considera compania.

Sectorul IT, contributie mai mare in PIB decat agricultura

Sectorul IT este in plina expansiune, cu o contributie in PIB in 2015 mai mare decat agricultura - si pe fondul unui an agricol mai slab. Cu o contributie de 0,6% la cresterea economica din 2015 si in tendinta de crestere fata de 2014, dar si cu o plasare pentru Romania pe locul 13 in topul celor mai importante locatii de servicii globale (un salt de 5 locuri in doar doi ani, conform unui raport global), IT-ul poate deveni un motor mai predictibil al cresterii economice decat agricultura.

In ceea ce priveste sectorul agricol, EY arata ca Romania are o suprafata agricola utilizata de 13 milioane de hectare, una dintre cele mai mari astfel de suprafete din Uniunea Europeana, iar 25% din populatia Romaniei lucreaza in agricultura. Zona rurala, prin procentul important de populatie neocupata si prin potentialul mare de dezvoltare, poate genera crestere sustenabila in anii urmatori. Este necesara, insa, o schimbare de perspectiva. Acum, ruralul este perceput de cele mai multe ori ca o vulnerabilitate, este 'cealalta Romanie' care ne tine pe loc sau chiar conduce la regres.

“Adaugand la aceste trei puncte forte spiritul antreprenorial, de asemenea in crestere, si revenirea pe tendinta ascendenta a investitiilor straine directe (+25% in 2015, fata de 2014), avem ingrediente valoroase pentru a directiona dezvoltarea Romaniei in acest punct de inflexiune spre o crestere sustenabila in urmatorii ani. Cu conditia asumarii cu responsabilitate a reformelor structurale, a investitiilor mult asteptate in infrastructura si a definirii unei strategii de tara cu obiective ambitioase, dar realiste”, mai spun realizatorii cercetarii.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 212.000 de angajati in peste 700 de birouri din 150 de tari si venituri de aproximativ 28,7 miliarde de dolari in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2015.