Functionarea la capacitate redusa a Oltchim este urmarea lipsei capitalului de lucru, noteaza compania.

Cifra de afaceri a companiei de stat a crescut cu 30%, de la 208,7 milioane de lei in prima jumatate anului precedent la 271 milioane de lei (60,7 milioane de euro) in primele sase luni ale anului in curs, se arata intr-un raport transmis de Oltchim Bursei de Valori Bucuresti (BVB), citat de Mediafax.

Cresterea cifrei de afaceri a fost determinata de avansul exporturilor cu 51%, la 185,79 milioane de lei, in timp ce vanzarile pe piata interna au ramas aproape neschimbate, la 85 de milioane de lei.

Oltchim a vandut in primul semestru pe piata internationala 69% din productie, fata de 59% in primul semestru al anului trecut. Datoriile au crescut usor fata de sfarsitul anului trecut, cu circa 20 de milioane de lei, la 3,63 miliarde de lei.

Oltchim se afla in insolventa din luna ianuarie a anului trecut. Administratorii companiei Oltchim Ramnicu Valcea au anuntat, marti, ca vor scoate din nou la vanzare, in luna decembrie, firma Oltchim SPV, care detine activele combinatului chimic. Noua incercare de vanzare va avea loc in 15 decembrie. Administratorii judiciari ai Oltchim sunt firmele Rominsolv si BDO Business Restructuring.

Incercarile de pana acum de vanzare a Oltchim SPV au esuat. In acest an au fost organizate doua astfel de proceduri, dar fara succes.

Oltchim SPV a fost infiintata in decembrie 2013, de Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Oltchim cu 54,8% din actiuni. Oltchim SPV a preluat activele combinatului chimic, evaluate la 305,24 milioane de euro, dar fara datorii.

(Sumele in euro pentru cifra de afaceri si profit/pierdere au fost calculate la cursul mediu BNR de 4,4645 lei/euro din primele sase luni ale anului)