"Daca nu am fi preluat Petrom, ar fi fost foarte dificil sa supravietuim economic in climatul actual", a spus Gerhard Roiss.

Intrebat de esecurile din cariera sa, Gerhard Roissmentioneaza proiectul gazoductului Nabucco, abandonat in 2013. Cu toate acestea, Roiss s-a declarat convins ca Europa are nevoie de magistrale care sa aduca gaze pe piata si trebuie sa investeasca in infrastructura.

"Sa nu credeti ca un investitor privat va fi capabil sa construiasca o conducta. Aceasta o poate face doar un consortiu. Uniunea Europeana trebuie sa fie pregatita sa intre pe pietele de equity", a declarat Gerhard Roiss. 

De la 1 iulie, germanul Rainer Seele, seful companiei energetice germane Wintershall Holding GmbH, il va inlocui pe actualul director general al OMV, Gerhard Roiss, care va demisiona.

OMV, cea mai mare companie industriala listata din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, detine 20,64%, Fondul Proprietatea detine 18,99%, iar 9,36% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze de 66 milioane barili echivalent petrol. Are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual si detine o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW si un parc eolian de 45 MW.

Pe piata distributiei de produse petroliere, este prezent in Romania si tarile vecine prin intermediul a circa 780 benzinarii.