Înainte de criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19), OMV a semnat cu Mubadala un acord privind majorarea la 75% a participaţiei sale deţinute la Borealis, într-o tranzacţie evaluată la 4,68 miliarde de dolari. Ar fi cea mai mare tranzacţie din istoria OMV, apreciază analiştii, şi va întări poziţia companiei în industrie şi în Orientul Mijlociu.

Mubadala, fondul suveran de investiţii din Abu Dhabi, deţine 64% din Borealis, în timp ce participaţia OMV este de 36%. La rândul său, Mubadala este al doilea mare acţionar al OMV, după statul austriac, potrivit Agerpres.

"Potenţiala nouă emisiune de obligaţiuni hibride nu va avea o dată a scadenţei şi ar putea fi răscumpărată de OMV la anumite date şi în anumite condiţii", se arată în comunicatul grupului energetic austriac.

În martie, agenţia de evaluare financiară Fitch a înrăutăţit perspectiva ratingului pentru datoriile pe termen lung atribuit grupului energetic austriac OMV AG de la stabilă la negativă şi a menţinut calificativul la "A minus". Atribuirea unei perspective negative ar putea duce la o retrogradare a ratingului.

Revizuirea perspectivei ratingului vine după ce OMV a anunţat că a semnat cu Mubadala un acord privind majorarea participaţiei sale deţinute la Borealis, precizează Fitch.

Tranzacţia va duce la majorarea semnificativă a datoriei grupului energetic austriac, pe fondul preţurilor mai scăzute ale materiilor prime, al reducerii cererii pentru hidrocarburi şi al eşecului alianţei OPEC+ de a ajunge la un acord privind scăderea producţiei de ţiţei, apreciază agenţia.

Borealis AG este o companie chimică austriacă care în 2019 a avut vânzări de 9,8 miliarde de euro şi un profit net de 872 milioane de euro. Capacităţile de producţie combinate ale Borealis şi OMV vor face din grupul austriac cel mai mare producător european de polietilenă şi polipropilenă şi unul din primii 10 producători mondiali.

Pentru a finanţa preluarea Borealis, OMV a informat că va demara un program de vânzări de active, sinergii şi un management activ al fluxului de numerar. Programul de vânzări de active are o valoare de două miliarde de euro până la finele lui 2021.

Pe lângă sumele strânse din vânzarea de active, OMV intenţionează să amâne sau să reevalueze unele proiecte, să îşi diminueze investiţiile programate pentru acest an cu 200 milioane de euro până la 2,2 miliarde de euro şi să realizeze sinergii de 700 milioane de euro până la finele lui 2025 de pe urma reducerii costurilor şi eficientizării operaţiunilor.

OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV AG, este cea mai mare companie energetică din sud-estul Europei.