Noua unitate, care se estimeaza ca va deveni complet operationala la inceputul anului 2019, permite conversia componentelor GPL in benzina si distilate medii, folosind un proces catalitic, scrie News.ro.

“Implementarea proiectului Poli-combustibili, care foloseste tehnologii inovative pentru a creste productia de benzina si motorina, ne va oferi un avantaj competitiv determinat de cresterea productiei cu valoare adaugata ridicata (produse albe) si o structura mai flexibila a productiei”, a declarat Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil de Downstream Oil.

Unitatea Poli-combustibili va permite ca o parte din productia de componente GPL de pana la 50.000 de tone, sa fie convertita in benzina si distilate medii. Capacitatea totala a rafinariei va ramane de 4,5 milioane de tone/an, precizeaza OMV Petrom, intr-un comunicat.

Lucrarile de constructie sunt programate sa inceapa in acest an, urmand ca unitatea sa devina complet operationala la inceputul anului 2019.

Aceasta noua unitate se bazeaza pe procesul inovativ Polyfuel, o tehnologie dezvoltata de Axens, pe baza a 50 de ani de experienta comerciala in domeniul conversiei olefinelor in combustibili, si fiind cunoscuta ca fiind sigura si curata.

Proiectul implica construirea a trei reactoare principale, mai multe adsorbante, coloane si pompe.

Compania a inregistrat anul trecut un profit de 1,04 miliarde de lei, fata de o pierdere de 690 de milioane de lei in 2015.

OMV Petrom are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza, la Brazi, o centrala electrica de 860 MW si un parc eolian de 45 MW.

Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom detinea, in Romania si tarile invecinate, 783 de benzinarii la sfarsitul lui 2016, sub doua branduri, OMV si Petrom.

OMV detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,64%, Fondul Proprietatea detine 12,57%, iar 15,79% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.