Potrivit directorului general al companiei, Christina Verchere, în cazul gazelor naturale, reducerea ar putea fi de 10-20%.

"Pe partea de carburanţi, în al doilea trimestru, vedem o scădere de 45% şi o scădere de 20% pentru tot anul. În primul rând, am redus rata de utilizare a rafinăriei la un pic peste 80%, poate va fi 85% pentru tot anul. Aceasta ne permite să prelucrăm ţiţei românesc, din producţie proprie. Avem planificată o închidere a rafinăriei în a doua jumătate a anului, la Petrobrazi. Deci, avem încredere că putem avea un echilibru bun între cerere şi ofertă pe partea de carburanţi. Dar, bineînţeles, aceasta depinde şi de capacitatea de depozitare de ţiţei şi de produse petroliere, dar şi de abilitatea noastră de a duce produse şi pe alte pieţe dacă este necesar. Pe partea de gaze, estimăm o scădere de 10-20% a cererii. Per total, România era un importator net de gaze. Există şi, bineînţeles, rezerve înmagazinate, iar pe partea de energie vedem o reducere şi poate că reducerea va fi de 5% până la 10%", a spus Christina Verchere, citată de Agerpres.

În altă ordine de idei, şeful OMV Petrom a precizat că, în ceea ce priveşte amprenta operaţională, aceasta include două aspecte: în primul rând capacitatea de a opera şi de a satisface cererea, apoi componenta economică.

"La un moment dat, nu este logic ca partea economică să nu funcţioneze. Dacă, totuşi, pe fondul reglementărilor economice, va trebui să facem nişte revizuiri, trebuie să fim flexibili. Acestea sunt aspecte temporare. În acest moment credem că al doilea trimestru va fi cel mai dur, dar nu credem că situaţia se va perpetua pe tot parcursul anului. Oricum, trebuie să analizăm situaţia şi să ne adaptăm în consecinţă. Nu vreau să minimalizăm situaţia cu care ne confruntăm. Noi ne optimizăm în mod constant. Facem asta şi în situaţii normale şi cu atât mai mult în această perioadă de criză", a explicat Christina Verchere.

Grupul OMV Petrom a raportat, în primul trimestru al anului 2020, un profit înainte de impozitare în valoare de 780 milioane de lei, în scădere cu 40,59% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, potrivit rezultatelor financiare ale companiei publicate miercuri.

Datele arată că, în intervalul analizat, valoarea veniturilor din vânzări consolidate a crescut cu 12%, susţinută de volume mai mari ale vânzărilor de gaze naturale, parţial compensate de preţuri de piaţă mai mici ale mărfurilor şi volume mai mici ale vânzărilor de electricitate.

Totodată, vânzările din Downstream Oil au reprezentat 63% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 35%, iar cele din Upstream 1%. Vânzările din Upstream au fost, în mare parte, efectuate în interiorul Grupului, nu către terţi, notează compania.

Conform sursei citate, rezultatul din exploatare CCA, excluzând elementele speciale, a scăzut cu 21% în T1, la valoarea de 975 milioane de lei, ca urmare a evoluţiei negative în Upstream, din cauza preţurilor mai mici la ţiţei, parţial compensate de contribuţia pozitivă mai mare a segmentului Downstream, în principal ca rezultat al marjelor de rafinare mai mari, al unei performanţe mai bune în vânzări şi efectului pozitiv din instrumente de acoperire împotriva riscurilor şi din contracte forward.

În acelaşi timp, profitul net CCA (fără elementele speciale atribuibil acţionarilor OMV Petrom SA) a fost de 760 milioane de lei, faţă de 1,056 miliarde de lei, în primele trei luni din 2019.

"Elementele speciale cuprind venituri nete în valoare de 94 milioane de lei, reprezentând în principal câştiguri temporare din contractele forward în Downstream Gas. Pierderile din deţinerea stocurilor au fost în sumă de (239) milioane lei, în T1/20, în principal ca urmare a unei scăderi abrupte a preţului ţiţeiului. În T1/19 elementele speciale au cuprins venituri nete în valoare de 23 milioane lei, în timp ce câştigurile din deţinerea stocurilor au fost în sumă de 38 milioane lei", se arată în comunicatul OMV Petrom.

De asemenea, rezultatul din exploatare a scăzut, în T1 din 2020, la valoarea de 830 milioane lei, comparativ cu 1,288 miliarde de lei în aceeaşi perioadă din anul anterior, în principal ca urmare a mediului de piaţă nefavorabil, preţurilor mai mici şi începutul crizei generate de COVID-19 având un impact negativ asupra performanţei Grupului.

Rezultatul financiar net a consemnat o pierdere de 50 de milioane de lei, în intervalul de analiză, faţă de un câştig de 24 milioane de lei raportat în T1 din 19, "în principal din cauza cheltuielilor mai mari cu dobânzile în legătură cu actualizarea creanţelor şi veniturilor mai mici din dobânzi, având în vedere că T1/19 a inclus efectul pozitiv ca urmare a clarificării unei speţe fiscale".

În acest context, profitul înainte de impozitare s-a ridicat la valoarea de 780 milioane de lei, în T1, în scădere de la 1,313 miliarde de lei, înregistrat în intervalul ianuarie martie 2019.

Impozitul pe profit a înregistrat un minus de 126 milioane de lei, în timp ce rata efectivă a impozitului pe profit a fost de 16% în T1/20, în comparaţie cu 12%, în T1/2019.

Profitul net atribuibil acţionarilor OMV Petrom scade în primele trei luni ale anului în curs, la 653 milioane de lei, de la 1,151 miliarde de lei, în T1 din 2019.

Grupul OMV Petrom a raportat o poziţie netă de numerar incluzând leasing în valoare de 6,095 miliarde de lei, la sfârşitul T1/20, mai mare decât cea în valoare de 5,982 miliarde lei, în aceeaşi perioadă din anul anterior.

Indicatorul marjei de rafinare OMV Petrom s-a situat la valoarea de 6,75 dolari/bbl, în creştere cu 86% datorită diferenţialelor îmbunătăţite ale produselor, cu excepţia distilatelor medii, precum şi a preţului mai mic al ţiţeiului. Rata de utilizare a rafinăriei la 96%, iar volumele vânzărilor cu amănuntul mai mari cu 1%

În privinţa volumelor de vânzări de gaze naturale, acestea au fost, în T1, cu 52% mai mari, acoperind toate canalele de vânzări, susţinute de achiziţiile de la terţi. Producţia netă de energie electrică s-a situat la 1,12 TWh, mai mare cu 3%, în contextul marjelor pozitive, dar mai scăzute.

În intervalul ianuarie - martie 2020, OMV Petrom a furnizat pieţelor reglementate 5,52 TWh de gaze naturale. Centrala electrică Brazi nu a avut o obligaţie de a furniza electricitate pieţei reglementate în T1 din acest an, precizează compania.

Conform companiei, operaţiunile au continuat să se desfăşoare, în paralel cu implementarea unui set de măsuri de siguranţă de-a lungul întregului lanţ valoric, pentru a asigura securitatea furnizării de carburanţi, gaze naturale şi electricitate. Estimarea cheltuielilor de investiţii pentru 2020 s-a redus cu 30% sau 1,2 miliarde de lei, de la 3 miliarde de lei.

În plus, cheltuielile de investiţii de explorare şi cele operaţionale s-au diminuat cu aproximativ 320 milioane de lei faţă de 2019.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep în 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 793 benzinării, la sfârşitul lui 2019, sub două branduri, OMV şi Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,011% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, deţine 20,639% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,998%, iar 18,352% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra. OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuţii de 30,4 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 - 2019.