Potrivit Parchetului General, la 27 februarie 2014, a fost identificat trupul copilului, la aproximativ 17 cm de capatul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extractie a titeiului apartinand SC OMV Petrom SA, situata la aproximativ 100 metri de ultima casa a satului Aricestii Rahtivani in care locuia baiatul, transmite Agerpres.  

Moartea copilului a fost violenta si s-a datorat insuficientei respiratorii acute survenite in cursul unei intoxicatii acute, accidentale, cu gaze de sonda, rezultate in atmosfera prin derivatia din coloana de exploatare a sondei Aricestii Rahtivani, arata probatoriul administrat in cauza .

Procurorii au stabilit ca inhalarea de catre copil a gazelor a fost posibila intrucat locul in care se aflau ventilul si capatul derivatiei din coloana de exploatare a sondei nu era imprejmuit si nici semnalizat in mod corespunzator, asa cum OMV Petrom ar fi trebuit sa procedeze.  

Anchetatorii sustin ca, prin nerespectarea dispozitiilor legale si a normelor si masurilor generale de comportament uman adecvate activitatii desfasurate - prin neimprajmuirea cu gard a beciului sondei -, OMV Petrom a permis deschiderea ventilului de la derivatia din coloana de exploatare a sondei (de catre o persoana ramasa neidentificata), facand posibila patrunderea copilului in perimetrul ce ar fi trebuit sa fie complet inchis si incuiat.

In opinia procurorilor, SC OMV Petrom SA nu a respectat normele si masurile legale privind instalarea unor bariere de protectie in cazul unor amplasamente nesupravegheate aflate langa o asezare umana.  

Dosarul a fost trimis la Judecatoria Ploiesti. 

OMV Petrom va colabora cu anchetatorii

OMV Petrom va colabora cu organele de urmarire penala in acest caz si depune toate eforturile pentru identificarea persoanei care a deschis ventilul, au declarat, luni, pentru Agerpres, reprezentanti ai companiei petroliere.  

"Compania a fost trimisa in judecata pentru savarsirea unei infractiuni din culpa in cazul unui accident regretabil care a avut loc in februarie 2014, langa o sonda de productie din Aricestii Rahtivani, judetul Prahova. Pana la pronuntarea unei hotarari definitive de catre instanta de judecata, compania beneficiaza de prezumtia de nevinovatie si va actiona in vederea demonstrarii nevinovatiei sale",  anunta OMV Petrom.  

Reprezentantii OMV Petrom au adaugat ca, pe tot parcursul urmaririi penale, compania a colaborat cu organele de urmarire penala, oferind toate informatiile si documentele necesare.