In prima etapa ar fi vorba de externalizarea rafinariilor de la Schwechat (Viena) si Burghausen (Bavaria) intr-o companie separata, pentru a permite participarea rusilor, sustine publicatia citata de Agerpres.

Numai afacerile OMV din Romania nu vor suferi modificari, pentru ca autoritatile romane nu vor permite implicarea Gazprom.

Die Press sustine ca acest scenariu a fost confirmat de doua surse din consiliul director al OMV.

In schimb, grupul OMV nu a dorit sa comenteze.

OMV si Gazprom au convenit in septembrie un posibil schimb de actiuni. Cu toate acestea, pana in prezent nu s-a decis care sunt activele care ar urma sa fie oferite in mod concret de OMV catre Gazprom in schimbul unei participatii de 25% la zacamantul de gaze naturale Urengoy din Siberia.  

In ceea ce priveste schimbul de active cu partea rusa, a fost constituita o lista scurta "foarte confidentiala" a declarat la inceputul lunii noiembrie directorul general de la OMV, Rainer Seele.

Seele sustine ca in prezent OMV are acces la camera de date a Gazprom, urmand ca pana la finele anului sa analizeze valoarea zacamantului din Siberia, "dupa care vom putea noi sa propunem care sunt activele OMV pe care le vom oferi la schimb".  

Die Presse subliniaza ca o implicare directa a Gazprom in OMV a fost deja exclusa mai devreme.  

Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti. Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale si Energie.