Optima este detinut de compania rusa Neftegazinkor, divizie a grupului de stat Zarubezhneft. Compania bosniaca opereaza rafinaria Brod, singura din Bosnia, fabrica de uleiuri de motor Modrica si lantul de benzinarii Nestro.

"Am primit propunerea OMV, care stie ca suntem interesati de preluare. Speram sa incepem negocierile de indata ce primim acordul conducerii de la Moscova", a declarat purtatorul de cuvant al Optima, Rade Vidakovic.

Optima a anuntat anterior ca unul dintre obiectivele sale strategice este extinderea in regiunea Balcanilor si intentioneaza sa investeasca 200 de milioane de euro pentru dezvoltarea retelei de retail, pana in 2015. In prezent Optima opereaza 88 de benzinarii in Bosnia.

OMV, care controleaza Petrom, a anuntat saptamana trecuta ca intentioneaza sa vanda diviziile din Croatia si Bosnia, iar discutiile cu partile interesate vor incepe in urmatoarele cateva luni.

Planurile de a vinde cele doua subsidiare fac parte din strategia OMV de a reduce ponderea segmentului de rafinare-distributie in afacerile grupului, concomitent cu dezvoltarea operatiunilor de explorare-productie si gaze-energie.

In Croatia, OMV are 63 de benzinarii si o cota de piata de 13%, in timp ce in Bosnia-Hertegovina detine 28 de benzinarii, reprezentand o cota de piata de 8%, se arata intr-un comunicat al grupului.

Postul ceh de televiziune CT 24 anunta, la inceputul lunii octombrie, ca OMV analizeaza vanzarea rafinariilor si benzinariilor din mai multe state din Europa de Est, parte a planului de a obtine fonduri de un miliard de euro, insa va ramane pe piata din Romania. OMV va ramane "in mod cert" in Austria, Germania, Romania si Turcia, dar analizeaza vanzarea activelor din Cehia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria si Bosnia-Hertegovina, conform televiziunii.

OMV a prezentat in septembrie elemente din noua strategie a grupului pana in 2021. Obiectivele grupului sunt renuntarea la active de un miliard de euro din partea de rafinare si marketing si concentrarea pe productia de hidrocarburi si energie electrica. De asemenea, strategia vizeaza iesirea de pe unele piete si consolidarea pe altele, a anuntat grupul in septembrie.

In Romania, OMV controleaza, pe langa Petrom, o retea de 157 de benzinarii. Grupul detine 4.800 de statii de distributie de carburanti in 13 tari.

Citeste si:

CEO-ul Petrom dezminte negocierile cu Gazprom VIDEO

Doua automobile Rolls Royce au ajuns in Romania in acest an. Portretul romanului care-si cumpara masina de lux