"Vom avea pierderi anul acesta, nu as putea sa spun la cat se vor ridica, insa anul viitor vom reveni pe profit. Portofoliul de credite s-a cam stabilizat, majoritatea celor neperformante sunt dinainte de 2009, dupa aceasta perioada n-am mai inregistrat probleme. In plus, am inceput sa avem cresteri pe credite noi acordate si lucrurile se vor echilibra", a declarat joi presedintele OTP Bank, Laszlo Diosi, transmite Mediafax.

Pierderea din primul trimestru, de 7,67 milioane euro, a fost inregistrata ca urmare a inrautatirii rezultatului operational si a cresterii costului riscului. Anul trecut, banca a consemnat o pierdere de 5,53 miliarde de forinti (19,1 milioane de euro), fata de 763 milioane de forinti (2,73 milioane de euro) profit net in 2011. 

Valoarea creditelor nepeformante (cu intarzieri la plata de peste 90 de zile) a crescut in primul semestru cu 28%, de la 55,49 miliarde de forinti (187,47 milioane de euro) anul trecut la 71,27 miliarde de forinti (240,8 milioane de euro) in acest an, potrivit raportului grupului ungar OTP. 

Diosi spune ca in categoria imprumuturilor neperformante, care au o rata de 18,1% din totalul portofoliului bancii, IMM-urile si segmentul corporate detin o pondere de cate 20%, iar creditele ipotecare au o cota mai mica.

Pentru persoanele fizice, ponderea creditelor restructurate a coborat la 7%, de la 14% in 2009. Dupa ce au iesit din restructurare, doar jumatate dintre clienti si-au revenit si au putut plati datoria in continuare. 

"Avem 71% din valoarea creditelor neperformante acoperite de provizioane. Pierdem venituri din cauza creditelor neperformante si din taierile de costuri. Ne vom incheia anul cu pierderi, dar punem accentul pe credite noi", a adaugat presedintele bancii.