Informatia a fost transmisa luni de Oil Terminal Bursei de Valori Bucuresti.

"Ponderea tranzactiilor Lukoil la 30.09.2014 este de 34,2% din cifra de afaceri preliminata a Oil Terminal. Conducerea Oil Terminal va analiza de urgenta situatia cu toti factorii implicati si va stabili un plan de masuri pentru limitarea impactului acestui eveniment asupra activitatii sale", se arata intr-un comunicat al companiei, citat de Mediafax.

Totodata, reprezentantii rafinariei Petrotel-Lukoil din Ploiesti au notificat, vineri, Garda de Mediu - Comisariatul Judetean Prahova asupra faptului ca opresc activitatea rafinariei incepand de vineri dupa-amiaza, fara a preciza, in notificare, un motiv pentru care opresc instalatiile din rafinarie si nici o data la care acestea ar urma sa fie repornite, a declarat sefa Garzii de Mediu Prahova, Daniela Tudorache, citata de Mediafax.

Potrivit acesteia, in notificarea transmisa Garzii de Mediu Prahova reprezentantii rafinariei anunta ca ”vor realiza in continuare monitorizarea permanenta in ceea ce priveste respectarea parametrilor prevazuti in autorizatia de mediu”.

Pe de alta parte, desi activitatea rafinariei a fost intrerupta incepand de vineri dupa-amiaza, cand instalatiile acesteia au fost oprite pe rand, conform procedurilor, conducerea Petrotel-Lukoil nu a anuntat autoritatile despre eventuale disponibilizari colective sau somaj tehnic.

Directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Prahova, Cristina Stoichici, a declarat ca din partea companiei Lukoil nu a fost primita nicio notificare privind o eventuala decizie de a face concedieri colective sau de a trimite oamenii in somaj tehnic.

Surse din cadrul rafinariei sustin, insa, ca in 3 octombrie, la o zi dupa ce procurorii au facut perchezitii la sediul a cinci firme care isi desfasoara activitatea pe platforma rafinariei din Ploiesti, directoarea adjuncta a rafinariei a semnat si transmis catre AJOFM Prahova o solicitare prin care cerea eliberarea unei adeverinte care sa ateste daca in baza de date a AJOFM exista persoane calificate ca inginer constructii civile si cercetator constructii civile si industriale, intrucat rafinaria ar cauta sa angajeze astfel de specialisti.

Liderul de sindicat din cadrul Lukoil, Gheorghe Paraschivoiu, a declarat ca oamenii merg in continuare la serviciu si ca nu au fost anuntati despre eventuale concedieri.

Potrivit lui Paraschivoiu, decizia de a fi oprita activitatea rafinariei ar apartine procurorilor care instrumenteaza dosarul in care cinci companii care activeaza pe platforma rafinariei din Ploiesti sunt cercetate pentru evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu de 230 de milioane de euro.

Gheorghe Paraschivoiu a mai spus ca angajatii rafinariei nu exclud posibilitatea de a iesi in strada daca nu vor fi deblocate conturile pentru salariile oamenilor care lucreaza in cele cinci firme. Potrivit lui Gheorghe Paraschivoiu, la firmele care isi desfasoara activitatea pe platforma rafinariei din Ploiesti si care tin de compania Lukoil lucreaza aproximativ 2.500 de salariati.

Ponta: “Procurorul este suveran, insa nu fugea nimeni cu conductele”

Procurorul este suveran si independent in cercetarea cazului Lukoil, insa Guvernul spera intr-o solutie legala care sa permita sanctionarea prsoanelor vinovate si recuperarea prejudiciului, dar si continuarea normala a activitatii si plata salariilor catre angajati, a afirmat premierul Victor Ponta.

El a insistat asupra faptului ca Lukoil are 3.500 de angajatti, iar activitatea acesteia este foarte importanta si pentru alte companii din economia romaneasca, aratand ca nimeni nu fugea din tara cu conductele companiei, indisponibilizate acum, si exprimandu-si speranta ca dictonul "Fiat Justitia Pereat Mundi" ("Sa se faca dreptate chiar daca moare lumea"-n.r.) sa fie aplicat prin limitare la "Fiat Justitia", nu si la moartea lumii.

"Procurorul este suveran si nici nu cred ca este foarte interesat ca Lukoil are 3.500 angajati, ca, de exemplu, Oltchim cumpara doar de la Lukoil, ca au blocat combustibil pe la Oil Terminal si la Conpet, ca nu stie procurorul si nici nu cred ca e treaba...sau ma rog, probabil ca nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi speram - nu avem niciun drept sa intervenim in anchete si nici nu ne dorim acest lucru - ne dorim totusi ca vineri sa poata sa plateasca salariile si ca activitatea sa continue normal, dupa care, sigur, in urma anchetei penale, sa se recupereze prejudiciul si sa fie sanctionati oamenii care au incalcat legea", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

El a precizat ca a fost informat despre acest caz, fara a avea detaliile dosarului, si a punctat faptul ca acest dosar nu are nicio conotatie politica, necontand faptul ca este vorba de o companie din Rusia.

"Imi exprim speranta ca, fara a interfera in niciun fel in activitatea suverana si independenta a procurorului, sa avem grija ca e vorba de 3.500 oamni si de niste interese economice de functionare a altor companii extrem de importante si sper doar in intelepciunea si responsabilitatea celor care ancheteaza de a gasi solutia legala. Totusi, aici nu e vorba ca am prins pe cineva furand o masina si indisponibilizam masina, aici sa indisponibilizezi conducte...banuiesc ca cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele in Rusia sau nu stiu unde si nici rafinaria nu o mutau maine din Romania. Dar justitia este independenta isi face datoria si banuiesc ca, daca se intampla ceva rau, cei 3.500 de oameni o sa vina la mine, ca asa e cu justitia. Eu doar sper si ne dorim sa se gaseasca solutia legala prin care, pe de-o parte, sa fie sanctionati cei vinovati, sa se recupereze prejudiciul fara sa aruncam in aer acea chestie cu "Fiat Justitia Pereat Mundi" ("Sa se faca dreptate chiar daca moare lumea"-n.r.)...eu sper sa fie doar cu "Fiat Justitia", fara sa piara si lumea numai din asta", a spus Ponta.

El a insistat asupra faptului ca Guvernul nu are nicio competenta si nicio intentie de a interveni intr-un dosar aflat in atentia justitiei, adaugand: "Doamne fereste, ca asta ar mai lipsi !".

Procurorii au facut joi perchezitii la sediile mai multor companii apartinand Lukoil, inclusiv la rafinaria din Ploiesti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala si restul din spalare de bani.

Parchetul Curtii de Apel Ploiesti anunta joi ca au fost facute 23 de perchezitii la sediile Petrotel Lukoil Ploiesti, Lukoil Energy&Gas Romania, Lukoil Lubricants East Europe, Agentia Lukom-A-Romania si TP LOG Services, toate din Ploiesti.

Procurorii au ridicat mai multi saci cu documente, iar la o zi de la efectuarea perchezitiilor Lukoil a oprit productia rafinariei din Ploiesti. Compania contesta masura de blocare a conturilor, aducand ca argument problema sociala.