Stephen Elop, fost executiv in cadrul Microsoft, are o cota de 5 la 1 sa il inlocuiasca pe Steve Ballmer, potrivit casei de pariuri Ladbrokes, din Marea Britanie, preluata de Bloomberg. Cele mai mici sanse sunt atribuite directorului general al Apple, Tim Cook, cu o cota de 100 la 1.

Sub conducerea lui Elop, Nokia a renuntat la sistemele de operare Symbian si MeeGo in favoarea Windows Phone, dezvoltat de Microsoft, si a lansat gama de smartphone-uri Lumia, pentru a se impune pe o piata dominata autoritar de Apple si cuplul Google - Samsung.

Directorul Microsoft se retrage dupa 14 ani

Directorul general al Microsoft, Steve Ballmer, un apropiat al lui Bill Gates, a anuntat saptamana trecuta ca se va retrage peste 12 luni, dupa 14 ani in functia de CEO si aproximativ 30 de ani in cadrul companiei. Astfel, Microsoft cauta un nou CEO, capabil sa consolideze pozitia companiei pe smartphone-uri, tablete, cautare online, servicii video si cloud, dar si sa perpetueze succesul avut in zona de jocuri video si software pentru buisiness si computere personale.

Inainte de a prelua conducerea Nokia, in 2010, Elop a fost presedinte al diviziei business la Microsoft, fiind responsabil pentru pachetul Microsoft Office.

La cateva luni dupa ce a ajuns la Nokia, grupul finlandez a anuntat un parteneriat strategic cu Microsoft, cele doua companii sperand astfel sa prinda din urma piata smartphone-urilor si tabletelor. Actiunile Nokia au scazut cu 62% in mandatul lui Elop, de la 7,8 euro la 2,96 euro.

Ladbrokes opereaza peste 2.700 de case de pariuri in Marea Britanie si in Europa, precum si o platforma de jocuri de noroc pe internet. Pariurile sportive sunt principala activitate a companiei, insa jucatorii pot miza si pe alte teme populare, precum cursa pentru conducerea Microsoft.

Astfel, directorul operational al Microsoft, Kevin Turner, este cotat cu sanse de 6 la 1 sa preia functia de CEO, iar vicepresedintele executiv, Julie Larson-Green, sefa la divizia Windows si la departamentul de produse hardware, are o cota de 8 la 1. Tot cu 8 la 1 figureaza si Steven Sinofsky, fost presedinte la divizia Windows a Microsoft pana anul trecut si membru in boardul fondului Andreessen Horowitz, unul dintre cei mai mari investitori din Silicon Valley.

Surse apropiate situatiei au declarat recent ca principalii candidati din interior la conducerea Microsoft ar fi Tony Bates, Satya Nadella, Qi Lu si Terry Myerson. Cei patru sunt cotati la casele de pariuri cu sanse intre 10 la 1 si 14 la 1. Seful Netflix, Reed Hastings, ofera pariorilor o cota de 16 la 1.

Directorul operational al Facebook, Sheryl Sandberg, CEO-ul T-Mobile USA, John Legere, si cofondatorul Twitter, Jack Dorsey, apar cu sanse de 40-1.

Bill Gates, cofondatorul Microsoft si cel mai bogat om din lume, are cota de 50-1. Surse apropiate companiei au declarat ca Gates nu se numara printre candidati.