Numarul total al alesilor care au descoperit ca dintr-o afacere cu statul nu pierzi niciodata se ridica la 72. Potrivit cotidianului Gandul, pe cei mai multi ii gasim la Camera Deputatilor: 48 de alesi care au contracte cu primariile, consiliile judetene si locale sau diverse regii si companii de stat au incasat in ultimii trei ani 224 milioane de euro.

Nici senatorii nu stau mai rau. 24 dintre ei au contracte cu statul in valoare de peste 33 milioane de euro.

In top se afla firma senatorului PSD de Olt Ion Toma: aproximativ 22 milioane de euro. Aceasta a incheiat contracte cu peste 12 primarii din judet, dar si cu Ministerul Educatiei si Compania Nationala de Investitii.

Un alt abonat la contracte cu statul este deputatul independent de Valcea Constantin Mazilu. Acesta si-a intins afacerile pana in Bucuresti si Buzau, unde a obtinut mai multe contracte in valoare de peste 13,5 milioane de euro.

Clasamentul continua cu deputatul democrat-liberal Florin Anghel. Firma in care sotia sa este actionar a introdus retele de apa si canalizare in mai multe judete. A incasat aproape 12 milioane de euro.

Astfel, 24 de parlamentari care au afaceri cu statul sunt ai PD-L, 20 de la PSD, 15 de la PNL si 9 de la UDMR.

Cel mai cunoscut liberal este deputatul Relu Fenechiu a carui firma a construit la Iasi o gradinita, a reabilitat un spital si a incheiat contracte cu Primaria sau Consiliul Judetean.

Si firmele unor actuali sau fosti ministri lucreaza foarte bine cu statul. Spre exemplu, ministrul agriculturii Valeriu Tabara sau fostul ministru al tineretului si sportului Sorina Placinta.