"Finanţat de TaiwanBusiness-EBRD Technical Cooperation Fund, programul va oferi acoperire de către analişti pentru un număr de companii medii listate la bursele din Bulgaria, Croaţia, Macedonia de Nord, România, Serbia şi Slovenia. Rapoartele de analiza vor fi accesibile publicului gratuit pe Hub-ul de cercetare recent creat", arată un comunicat publicat pe site-ul BVB.

Scopul acestui program este elaborarea unor rapoarte de analiză de înaltă calitate, disponibile public, pentru a depăşi barierele de informaţie care afectează lichiditatea pieţei. Îmbunătăţirea transparenţei pieţelor prin majorarea volumului de informaţii de încredere este considerată esenţială pentru creşterea disponibilităţii finanţării pentru companiile medii.

"Suntem foarte mândri că prin acest proiect aducem o contribuţie importantă la punerea finanţării IMM-urilor vitale pe o fundaţie mai largă. Dovedeşte că într-adevar cunoaşterea este putere. IMM-urile sunt cruciale pentru bunăstarea economiei europene şi în actuala pandemie de coronavirus este mai important ca niciodată să-şi asigure finanţarea", spune Hannes Takacs, Acting Co-Head, Local Currency and Capital Markets Development, EBRD.

Programul de cercetare va dura doi ani şi va fi realizat de Wood&Company, o bancă de investiţii specializată pe pieţele emergente.

"Programul este pe deplin aliniat la obiectivele Planului de acţiune al Comisiei Europene privind edificarea unei Uniuni a pieţelor de capital, care menţionează în mod special îmbunătăţirea accesului la finanţare, inclusiv capitalul de risc, în special pentru companiile medii ca unul dintre cele cinci domenii prioritare", se menţionează în comunicat.

Următoarele companii sunt incluse în program: Bulgaria: Gradus AD, Monbat, Sirma Group Holding JSC, Sopharma AD; Croaţia: AD PLASTIK d.d., Arena Hospitality Group d.d., Ilirija Resort, Zagreb Stock Exchange; Macedonia de Nord: Alkaloid AD Skopje, Komercijalna banka AD, NLB Banka AD; România: Bittnet, Conpet, Patria Bank, Teraplast; Serbia: Fintel Energija ad.; Slovenia: Pozavarovalnica Sava RE.

Patru rapoarte au fost publicate miercuri la lansarea programului, iar celelalte vor fi publicate în lunile ce vor urma. Pe parcursul proiectului vor fi realizate cel puţin cinci rapoarte pentru fiecare companie.

"BERD şi Wood & Company sunt doi dintre partenerii instituţionali ai BVB în promovarea companiilor româneşti în străinătate. Există o lacună evidentă în ceea ce priveşte cercetarea şi promovarea companiilor mai mici în comunitatea investiţională. Sprijinirea acestor companii în creşterea lor şi facilitarea accesului lor la investitori este un obiectiv major pentru noi", afirmă Adrian Tănase, director general, Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

La rândul său, Manyu Moravenov, director general al Bursei de Valori Bulgaria (BSE), afirmă că vede un potenţial enorm pentru IMM-urile bulgare, iar patru companii bulgare vor face parte din acest program foarte important.

"Este o oportunitate excelentă pentru a obţine mai multă vizibilitate, a atrage investitori şi a dezvolta orizonturi de afaceri europene pentru IMM-urile ambiţioase selectate", spune el.

De asemenea, Ivana Gazic, preşedinte al Consiliului de Administraţie la Bursa de Valori Zagreb (ZSE), spune că acest program reprezintă un pas logic logic în dezvoltarea zonei operaţionale SEE Link.

"Lipsa de informaţii despre companii este adesea principalul obstacol în luarea deciziilor de investiţii şi în descoperirea potenţialului regiunii. Bursa de Valori Zagreb salută această iniţiativă şi suntem încântaţi că acţiuni croate vor face parte din program", afirmă Ivana Gazic.