Potrivit liderului Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania, Matei Bratianu, prima zi de proteste a fost stabilita pentru miercuri, cand, incepand cu ora 11.00, angajatii vor picheta prefecturile din toata tara, iar in Bucuresti protestul va avea loc in fata sediului central al Postei Romane, informeaza Mediafax.

A doua zi de proteste va avea loc duminica, incepand cu ora 10.00, in Piata Victoriei din Bucuresti, unde, potrivit organizatorilor, urmeaza se se stranga in jur de 5.000 de oameni.

Marti, 13 mai, va fi greva japoneza in toata tara, iar doua zile mai tarziu oamenii vor iesi din nou in strada si vor picheta, de ora 10.00, sediile Oficiilor Judetene de Posta si sediul Postei Romane din Capitala.

Bratianu a anuntat ca, dupa cele patru zile de proteste, in perioada 12-16 mai va avea loc o "ampla campanie de informare a populatiei cu privire la motivele care au generat protestele postasilor", iar in cazul in care solicitarile sindicalistilor nu vor fi solutionate, liderii de sindicat, impreuna cu reprezentantii structurilor de conducere, vor intra in greva foamei.

Sindicalistii cer demiterea directorului general al Postei Romane, Ion Smeeianu, a directorului executiv Rosita Alexe si a oamenilor adusi de acestia. Totodata, sindicalistii solicita cresterea salariilor cu 20 la suta, plata orelor suplimentare, asigurarea de consumabile, achizitionarea de uniforme si genti postale, precum si angajarea de personal pe locurile vacante.

Posta a avut profit operational de 22,5 milioane de lei in trim. I, in urma reducerii personalului

Posta Romana a obtinut in primul trimestru al acestui an un profit operational de 22,5 milioane de lei, dupa ce si-a reorganizat si eficientizat activitatea, prin restabilirea echilibrului intre volumul de prestatii postale si a numarului de angajati la nivel operational si administrativ.

Astfel, fata de martie 2012, personalul de conducere al operatorului postal national a fost redus cu 55%, la 173, iar cel functional (TESA) cu 16%, la 1.771.

De asemenea, numarul total al angajatilor Postei a scazut cu peste 16%, la 27.305, potrivit datelor companiei.

"In luna mai 2012, la preluarea managementului de catre noua echipa de conducere, Posta se afla in prag de insolventa, cu pierderi de peste 480 milioane de lei, acumulate in perioada 2009 - 2011. Veniturile Postei in luna precedenta schimbarii de management (aprilie 2012) au fost de 99,3 milioane de lei, in timp ce cheltuielile au atins 109,2 milioane de lei, determinand pierderi de 9,9 milioane de lei. Doi ani mai tarziu, in martie 2014, veniturile Postei au fost de 97,5 milioane de lei, in timp ce cheltuielile au totalizat 89,5 milioane de lei, rezultand astfel un profit de 8 milioane de lei", se arata intr-un comunicat al companiei remis Mediafax.

Pentru perioada octombrie 2013 - martie 2014, profitul operational se ridica la 37,3 milioane de lei.

"Raportat la totalul costurilor anuale ale companiei, poderea cheltuielilor salariale a ramas constanta la un nivel de 70%. Cresterea veniturilor lucratorilor postali este asigurata prin spor de vechime (intre 5 - 25%), spor de fidelitate (intre 3 - 18%) si automatul de clasa (cresterea periodica, cu 3-7% la fiecare 3 ani, a salariului de baza in urma unui examen)", se mai spune in comunicat.

Strategia investitionala a Postei Romane pentru acest an va urmari cu precadere crearea unor conditii corespunzatoare pentru desfasurarea activitatii postale.

De asemenea, corelate cu sursele de finantare disponibile, investitiile Postei Romane vor viza modernizarea si extinderea sistemului informatizat, imbunatatirea conditiilor de munca oferite personalului, modernizarea si amenajarea oficiilor postale existente si aducerea lor la un standard de dotare si functionare cat mai ridicat, precum si eficientizarea si securizarea activitatii de transport.

Cu afaceri de 1,26 miliarde de lei in 2012, Posta este cel mai mare operator local de profil si are o retea teritoriala de 5.687 de unitati. Actionarii companiei sunt Ministerul pentru Societatea Informationala - 75% si Fondul Proprietatea - 25%.

Compania avea la sfarsitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, in crestere cu 2,9% fata de 2011, potrivit datelor din bilantul Postei. In perioada 2008-2012, compania a consemnat piederi in fiecare an, care, cumulate, au atins 530 milioane de lei, cu toate ca a bugetat profit in fiecare an.

La nivelul anului 2013, Posta Romana a incheiat cu o pierdere din activitatea de exploatare de 27,62 milioane de lei, de peste noua ori mai mare decat nivelul estimat in bugetul de venituri si cheltuieli al companiei, in care era estimat un rezultat negativ de 2,99 milioane de lei.

Anul trecut, potrivit datelor preliminate ale companiei si prezentate in revista "Postasul", veniturile din exploatare au atins 1,166 miliarde de lei, iar cheltuieli din exploatare au totalizat 1,193 miliarde de lei.