Un studiu independent realizat anul trecut, in martie, de catre Centrul pentru Sanatatea Mediului (CEH), a aratat ca ingredientele din bauturile Pepsi si Coca-Cola contin o substanta cancerigena, denumita 4-methylimidazole (sau 4-MEI), care se formeaza in timpul procesului de colorare cu caramel. La vremea respectiva, ambele companii au anuntat ca isi vor modifica procesul de colorare, mai ales din cauza unei legi a statului California, conform careia produsele care contineau asemenea substante erau obligate sa aiba pe eticheta avertizari cu privire la riscul de cancer.

Intr-o cercetare ulterioara, CEH a gasit ca ambele companii si-au modificat formula in California. Insa, in timp ce Coca-Cola a facut acest lucru si in afara granitelor statului, PepsiCo s-a limitat la implementarea modificarii doar pe plan local. Astfel, zece produse testate in afara Californiei s-au dovedit a avea acelasi colorant pe baza de caramel, cu aceleasi niveluri mari ai compusului 4-MEI.

“Salutam decizia Coca-Cola de a aplica aceasta decizie la un nivel extins. Intarzierea din partea Pepsi este inexplicabila. Indemnam compania sa ia masuri urgente pentru a oferi tuturor acelasi grad de siguranta precum cel din California”, a spus Michael Green, director executiv la CEH.

“Furnizorii nostri de colorant pe baza de caramel lucreaza la modificarea procesului de productie, pentru a reduce cantitatea de 4-MEI. Asa cum stiti, cantitatea compusului respecta legea actuala din California, situandu-se sub valorile maxime. Pentru restul Statelor Unite, acest lucru va fi implementat pana in februarie 2014. De fapt, vom incepe procesul si livrarile pana la sfarsitul acestui an”, au declarat reprezentantii Pepsi, in urma sesizarilor.

Potrivit site-ului Upi.com, printre cele zece produse testate se numara Pepsi, Diet Pepsi, Pepsi Max Zero Calorii si Pepsi One Zero Calorii.

In lumina acestor informatii, actiunile Coca-Cola au crescut, miercuri, la bursa din New York, cu 0,3%, in timp ce titlurile Pepsi au scazut cu 1,16%.