"Vrem sa dam posibilitatea persoanelor fizice de a furniza elemente care sa stea la baza declansarii investigatiilor noastre. Ele pot si acum, dar incercam exact sa reglementam", a declarat luni presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, citat de Mediafax.

El a spus ca cel mai elocvent exemplu este al Statelor Unite ale Americii, cu o practica foarte raspandita privind incurajarea celor care prezinta autoritatilor dovezi de incalcare a legii si unde se poate ajunge la compensatii financiare foarte mari, fara a exista o limitare a acestor sume.

"Mai in zona noastra, mai apropiat de modelele noastre cultural-politice, ceva similar se intampla in Ungaria, unde compensatia este plafonata la circa 50.000 de euro, daca nu ma insel, pe cand la americani cea mai mare recompensa a fost de 100 milioane de dolari, acordata in acest an", a spus Chiritoiu.

Intrebat daca in Romania se va aplica o recompensa financiara in suma fixa sau procentual, el a raspuns ca este prea devreme sa se pronunte, urmand ca abia in prima parte a anului viitor sa fie redactat si finalizat proiectul. Chiritoiu a mai spus ca nu stie deocamdata in ce forma va fi adoptat actul normativ, lege sau ordonanta de Guvern.