Expozitia este deschisa in perioadele 30 iunie - 8 iulie si 31 iulie - 7 octombrie si a fost conceputa pentru a marca implinirea a 60 de ani de la urcarea pe tron a Reginei Elisabeta a II-a, relateaza Mediafax.

Expozitia include si bijuterii pe care regina le poarta in mod regulat in cadrul angajamentelor sale oficiale din tara si strainatate.

"Scopul expozitiei este sa arate modul in care conducatorii folosesc diamantele ca semne vizibile ale bogatiei si puterii", a declarat curatorul Caroline de Guitaut, care a calificat coroanele, inelele, cerceii, sabiile si cutiile de bijuterii expuse drept "inestimabile".

De Guitaut a spus ca regina, in varsta de 86 de ani, a fost consultata in legatura cu piesele expuse, care de obicei sunt pastrate intr-o camera intunecoasa din Palatul Buckingham.

Printre piese se numara o mica diadema a reginei Victoria, care, in ciuda dimensiunii sale, este ornata cu peste 1.100 de diamante. Acesteia i se alatura un set de bijuterii ornate cu sapte dintre cele mai mari pietre de acest tip rezultate in urma taierii diamantului Cullinan, cel mai mare descoperit vreodata. Gema a fost descoperita in Africa de Sud in 1905, avea initial 3.106 carate si i-a fost prezentata regelui Edward al VII-lea, care a decis fragmentarea ei. Au rezultat 9 diamante mari si altele 96 mai mici.

Principalele doua, cele mai mari diamante incolore din lume, au fost folosite la ornarea sceptrului si coroanei de stat imperiale. Altele au fost folosite pentru brose, coliere si inele.

In expozitie mai pot fi vazute sabia si teaca Jaipur, oferite regelui Edward al VII-lea la incoronarea sa, in 1902, de maharajahul din Jaipur. Obiectele sunt ornate cu 719 diamante care cantaresc in total 2.000 de carate.