"Imminvest.ro este live. Peste 2.500 de cereri în prima oră. Avem un singur risc major - Ciolacu, vâslaşul lui Dragnea la propriu, vrea să oprească acest program ori prin votul din Parlament ori prin moţiune. Este un program destinat susţinerii capitalului şi al economiei private. Ciolacu şi PSD urăsc tot ce înseamnă economie privată şi vor face tot ce le stă în putinţă să distrugă acest program. Nu ne oprim aici. Urmează şi alte măsuri pentru toţi", a scris Cîţu marţi dimineaţa, pe pagina de socializare.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a anunţat luni, printr-un comunicat, că procedura de înscriere în Programul IMM Invest România va fi reluată de la zero începând cu data de 28 aprilie, ora 9:00, iar toţi antreprenorii care vor accesa aplicaţia au şanse egale.

"Procedura de înscriere în Programul IMM Invest România va fi reluată începând cu data de 28.04.2020, ora 9:00. Înscrierile online se vor desfăşura în sesiune continuă, până la sfârşitul anului 2020 şi până la epuizarea plafonului alocat de 15 miliarde de lei. În sesiunea anterioară de înscriere, nicio societate nu a fost înregistrată. Procedura va fi reluată de la 0 şi îi asigurăm pe antreprenorii care vor accesa aplicaţia că toţi pornesc în Programul IMM Invest cu şanse egale", se menţiona în comunicatul citat.

Potrivit documentului citat, pentru a asigura cele mai bune condiţii pentru IMM-urile solicitante, portalul www.imminvest.ro a fost dezvoltat de către specialiştii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, iar aplicaţiile au fost evaluate din punct de vedere al securităţii cibernetice de către echipe din cadrul STS şi SRI.

De altfel, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a precizat marţi, într-un comunicat, că arhitectura informatică a portalului IMM Invest a fost "reproiectată, optimizată, securizată şi consolidată", astfel încât să permită funcţionarea în condiţii de accesare simultană a unui număr ridicat de utilizatori, iar portalul http://www.imminvest.ro a fost preluat pentru "dezvoltare, administrare şi găzduire" de către STS în baza analizei realizate împreună cu reprezentanţii FNGCIMM.

Principiul de aprobare a finanţărilor nu este primul venit - primul servit, iar platforma www.imminvest.ro este un registru unic electronic prin care se analizează doar dacă aplicantul este eligibil şi are statut de IMM. Confirmarea eligibilităţii nu reprezintă acordul de finanţare.

După această primă verificare, documentele sunt transmise către banca selectată de către IMM, unde se va face analiza solvabilităţii şi se va aproba solicitarea de credit. Îm etapa următoare, dacă finanţarea este aprobată, documentaţia se retransmite la FNGCIMM pentru garantarea creditului şi pentru aprobarea ajutorului de stat.

În cadrul programului IMM INVEST ROMANIA s-au înscris 22 de bănci finanţatoare care vor acorda credite/linii de credit pentru investiţii în valoare de până la 10 milioane de lei, garantate de stat până la maxim 80%, durata finanţării fiind de până la 72 de luni. Rata dobânzii - Robor la 3 luni +2%/an este subvenţionată 100% de la bugetul de stat.

Pentru IMM-urile care solicită credite/linii de credit pentru capital de lucru, finanţările pot ajunge până la 5.000.000 lei, garantate până la 80% în cazul întreprinderilor mijlocii şi până la 1.000.000 lei, cu garantare de maxim 90%, în cazul întreprinderilor mici şi micro. Durata finanţării pentru capital de lucru este de maxim 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 36 de luni, rata dobânzii fiind Robor la 3 luni +2,5 %/an. În cazul ambelor tipuri de credite, dobânda, costurile de acordare, monitorizare şi administrare a garanţiilor acordate în numele şi contul statului vor fi suportate de la bugetul de stat, pana la data de 31.12.2020, cu posibilitate de prelungire.