Compania a anuntat luni ca vinde 37,5 milioane de actiuni la pretul de 18,50 - 22,50 per titlu, printr-o oferta publica initiala (IPO), capitalizarea de piata a diviziei fiind estimata la 2,78 - 3,38 miliarde de euro.

Incluzand datoria, valoarea Philips Lighting, cel mai mare producator mondial de corpuri de iluminat, va fi de 4,32 - 4,92 miliarde de euro. Listarea va demara in 27 mai, la Bursa de la Amsterdam. Philips va vinde si restul actiunilor in anii urmatori.

Printre companiile interesate de divizia Philips care produce corpuri de iluminat se afla Blackstone, Onex Corp, GO Scale Capital, au declarat surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Vineri, actiunile Philips au inchis la 23,01 euro la Bursa de la Amsterdam, evaluand compania la aproximativ 21,4 miliarde de euro.

In 3 mai, Royal Philips NV a anuntat ca se va separa de divizia sa care produce corpuri de iluminat, printr-o oferta publica initiala, dupa ce a cautat in ultimele sase luni, fara succes, un cumparator pentru aceste operatiuni.

Philips Lighting, care, in calitate de societate independenta, va fi primul producator mondial de corpuri de iluminat, a realizat in 2015 a avut un profit operational de 331 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 7,47 miliarde de euro. In prezent, Philips Lighting are o pozitie puternica pe piata LED, care asigura mai mult de jumatate din vanzarile sale, si in viitor se asteapta la o crestere a pietei corpurilor de iluminat cu LED programabile care vor face parte din asa-numitul "Internet al lucrurilor".

Directorul general de la Philips, Frans van Houten, a precizat ca este vorba de o decizie "istorica" pentru Philips, care a demarat operatiunile in 1891 sub forma unui producator de becuri de iluminat. Analistii au evaluat aceasta divizie la aproximativ cinci miliarde de euro.

Philips a analizat posibilitatea vanzarii acestei divizii unui cumparator chinez sau unei firme de private equity insa saptamana trecuta a informat ca a decis sa respinga aceste posibilitati.