Ministrul Mediului de Afaceri Ilan Laufer se află într-o vizită de trei zile în Egipt, unde s-a întâlnit şi cu Tawfik Diab, preşedintele PICO Group, cu care a discutat despre perspectivele extinderii pe piaţa din România şi în alte sectoare, precum agricultura, industria alimentară, real estate etc.

Pico Group, fondat în anul 1974, una dintre cele mai mari companii multinaţionale din Egipt şi din Nordul Africii, desfăşoară activităţi în agricultură, în domeniul petrol şi gaze şi echipamente industriale. Din 2013, grupul egiptean a intrat şi pe piaţa din România, prin două companii care activează în domeniul valorificări rezervelor de hidrocarburi.

Potrivit sursei citate, în prima zi a vizitei oficiale la Cairo, Laufer a avut o întrevedere cu Sahar Nasr, ministrul Investiţiilor şi Cooperării Internaţionale, fiind subliniat nivelul de creştere a PIB cu 7% în primele nouă luni ale anului 2017.

"S-a convenit un plan concret de acţiuni care să determine creşterea schimburilor comerciale bilaterale, în vederea atingerii pe termen scurt a nivelului de 1 miliard dolari, menţinând în acest fel Egiptul ca unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai României din zona Africii şi Orientului Apropiat”, mai susţin reprezentanţii Ministerului pentru Mediul de Afaceri.În primele nouă luni ale anului, exporturile româneşti în Egipt au atins 378 milioane dolari, fiind al doilea partener al României în Africa şi Orientul Mijlociu.

În primele nouă luni ale anului, exporturile româneşti în Egipt au atins 378 milioane dolari, fiind al doilea partener al României în Africa şi Orientul Mijlociu. Principalele produse româneşti exportate pe piaţa egipteană în anul 2016 şi în primele nouă luni din acest an au fost: cerealele, lemnul şi articolele din lemn, produsele minerale, echipamentele industriale, aparatele şi echipamentele electrice.

“Egiptul va continua să rămână o piaţă cu potenţial important pentru exporturile româneşti, având în vedere proximitatea geografică, relaţiile comerciale tradiţionale şi interesul crescut al firmelor româneşti pentru această piaţă”, a spus ministrul Ilan Laufer.

Valoarea investiţiilor egiptene directe în România este de 39 milioane dolari.