Eastman Kodak a fost fondata in New York, acum mai bine de 100 de ani, si a fost un pionier in materie de utilizare a filmului in aparatele foto. In urma aparitiei tehnologiei digitale, cererea pentru produsele sale a scazut, iar compania nu a mai avut alta solutie decat sa ceara intrarea in faliment, pentru a se proteja.

Din acel moment, Kodak si-a vandut mai multe bucati din afacere si o serie de patente.

In decembrie 2012, un consortiu din care faceau parte 12 companii, printre care Apple, Google, Samsung, Facebook si Microsoft, a cumparat, pentru 525 milioane de dolari un portofoliu de patente in domeniul imagisticii digitale si distributiei de fotografii de la grupul falimentar.  

"Este numai o mica parte din portofoliul nostru de patente. Ramanem proprietarii a aproximativ 9.600 de alte inventii", spunea la vremea respectiva un purtator de cuvant al Kodak. La acel moment, compania dadea faliment dupa 132 de ani de activitate, cu datorii de 6,75 miliarde de dolari si active de 5,1 miliarde de dolari.  

Intre timp, firma si-a facut ordine in hartii, a vandut din divizii, iar acum incearca sa revina pe piata sub forma unei companii mai mici, care sa se axeze in principal pe imprimare.  

Noile actiuni ale Kodak vor aparea pe bursa din New York sub indicatorul KODK.  

"Este un moment important pentru noul Kodak. Suntem incantati sa ne putem lista din nou pe bursa din New York. Schimbarea simbolului nostru reflecta faptul ca suntem o companie noua, concentrata pe produsele si serviciile de tip business-to-business, cu un capital puternic si devotata producerii de valori pentru actionarii nostri si de inovatii pentru clientii nostri", a declarat Antonio M. Perez, directorul executiv al Kodak.