Consecintele negative, atat la nivel de imagine pentru investitorii straini, cat si in plan social si economic nu au intarziat sa apara.

Furnizorii si partenerii Nokia de la Cluj vor concedia cateva sute de oameni in acest an, in urma deciziei finlandezilor de a inchide fabrica din comuna clujeana Jucu si de a-si muta operatiunile in Vietnam.

Firma de logistica Ceva Logistics, care a venit in Romania in 2007 si avea un contract cu Nokia, va concedia 300 de persoane ca urmare a plecarii Nokia, potrivit informatiilor de la Agentia Jude­teana pentru Ocuparea Fortei de Munca din Cluj. La sfarsitul lui 2010, operatorul logistic avea afaceri de 8 mil. euro si 400 de angajati.

"Inchiderea fabricii se va resimti in evolutia cifrei de afaceri de la sfarsitul acestui an. Noi ne-am facut bugetul pentru anul acesta tinand cont de impactul pe care il va avea plecarea Nokia si de prognozele privind principalii indicatori macroeconomici ai Romaniei. Insa Clujul este o zona cu forta de munca bine calificata, de aceea cred ca vor veni alti investitori la Jucu", a spus Cristian Ofiteru, country manager al Ceva Logistics. Acestea sunt primele date legate de efectele pe care plecarea Nokia le are asupra afacerilor unor companii locale.

Si Securitas Services, firma care asigura serviciile de paza si protectie pentru fabrica de la Jucu, a trecut la concedieri colective, dar si agentii de mun­ca temporara Lugera&Makler si Trenkwalder.

Citeste mai multe despre cum influenteaza inchiderea fabricii de la Jucu economia romaneasca pe www.zf.ro