"Erau restante adunate in ultimul an de aproape doua luni. Ele au fost platite si este asigurat fondul de salarii si pentru luna aprilie, urmand ca ordonanta pe care o adoptam astazi (privind platile compensatorii pentru disponibilizati -n.r.) sa asigure stingerea oricarui litigiu de munca si pentru viitor, astfel incat, din perspectiva salariala, Oltchim are problemele rezolvate", a afirmat Varujan Vosganian, in sedinta de guvern.

Guvernul urmeaza sa adopte marti o ordonanta de urgenta pentru asigurarea platilor compensatorii in cazul companiilor si societatilor de stat care vor intra in proceduri de restructurare.

Premierul Victor Ponta a aratat la randul sau ca administratorul special trebuie sa identifice modul in care s-au acumulat datorii de 800 milioane euro de catre fosta conducere, "cu sprijinul unor sefi de sindicat", si a subliniat ca, desi au fost platite salarii pentru perioade in care la Oltchim (OLT) nu a existat activitate, acest fapt nu trebuie sa devina o regula.

"Nu putem sa facem o regula sa platim salarii cand nu se munceste. Exceptia e exceptie si pe termen limitat, nu poti sa platesti daca nu se munceste", a afirmat premierul.

Vosganian a explicat ca Guvernul a respectat in acest caz contractul de munca, iar in scurt timp vor incepe consultari cu posibili investitori concomitent cu un program de relansare a activitatii, astfel incat, la sfarsitul primului semestru, sa existe o solutie integrata pentru Oltchim.

Angajatii de la Oltchim Ramnicu Valcea au primit, vineri, banii reprezentand lichidarea pe luna decembrie 2012 si intreg salariul pe luna martie 2013, suma de 10,9 milioane de lei fiind alocata de AJOFM Valcea din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.

Potrivit liderului Sindicatului Liber Oltchim Ramnicu Valcea, inginerul Mihai Diculoiu, acordarea unei parti din restantele salariale nu i-a linistit pe oameni, care spun ca "problemele Oltchim raman in continuare grave si trebuie rezolvate urgent".

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea se afla in insolventa din luna ianuarie a acestui an. Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firma a avocatului Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring, parte a retelei grupului international BDO.

Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV Diaconescu nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.