Ultimul an in care compania a obtinut profit a fost 2008, cand rezultatul brut a fost pozitiv, dar de zece ori mai redus decat estimarea din buget.

In anul 2008, Posta Romana si-a propus un venituri totale de 1,467 miliarde de lei si a realizat 1,459 miliarde de lei. La capitolul cheltuieli totale, cifra finala a fost cu 2,24% mai mare decat nivelul estimat de 1,423 miliarde de lei. Bugetul a fost aprobat prin ordin al ministrului Comunicatiilor de atunci, Karoly Borbely.

In privinta rezultatului brut, compania a incheiat anul 2008 cu un castig de 4,56 milioane de lei, comparativ cu estimarea de 44,2 milioane de lei.

In 2009, a inceput declinul

Un an mai tarziu, bugetul aprobat de Guvernul Boc a fost construit pe un profit brut de 4,88 milioane de lei, la venituri totale de 1,544 miliarde de lei, dar cifrele finale disponibile pe Ministerul Finantelor Publice arata ca operatorul postal a raportat pierderi brute de 181,5 milioane de lei, la venituri totale de 1,5 miliarde de lei.

Pe de alta parte, cheltuielile totale au depasit cu 9,3% propunerea din buget si au atins 1,682 miliarde de lei.

Declinul Postei continua si in anul 2010, cand rezultatul brut trebuia sa fie zero, dar compania a consemnat pierderi brute de 120,99 milioane de lei, la venituri totale care s-au situat cu 14,6% sub nivelul bugetat, de 1,43 miliarde de lei.

Anul 2011 a fost cel mai rau din istoria Postei Romane in privinta rezultatelor financiare. Compania si-a propus un castig brut de 2,34 milioane de lei, dar a inchis exercitiul financiar cu pierderi de 182,93 milioane de lei.

Veniturile totale ar fi trebuit sa ajunga la 1,508 miliarde de lei, insa nu au trecut de 1,315 miliarde de lei, fiind cu 12,8% sub nivelul estimat. Cheltuielile totale s-au incadrat in buget, fiind cu doar 0,55% sub nivelul prognozat de 1,506 miliarde de lei.

La mijlocul anului 2011, ministrul vreme a anuntat ca Posta va fi restructurata prin desfiintarea a 7 sucursale, 146 de posturi de conducere si 454 subunitati, iar cheltuielile ar fi scazut cu pana la 50 milioane de lei.

Vreme nu a prezentat cifre cu privire la numarul salariatilor afectati de procesul de restructurare, dar spunea ca vor fi si disponibilizari, mai ales ca in unele cazuri norma de incarcare a unui salariat nu mai corespunde cu realitatea.

Cifrele arata ca numarul mediu al salariatilor Postei a scazut cu 2.607 in 2011 fata de anul precedent, la 32.124.

Fostii ministri ai Comunicatiilor "au legat cu lanturi" activitatea Postei

Vreme mai spunea in iunie 2011 ca, in ultimii 10 ani, fostii ministri ai Comunicatiilor si manageri ai operatorului "au legat cu lanturi" activitatea Postei prin contractele incheiate cu mai multi furnizori de servicii.

"Nu este normal sa avem contracte colective de munca semnate pe 15 ani. Nu gasim astfel de contracte in Europa. In plus, unele clauze din contractul de munca prevad ca un director care a fost trecut pe un post inferior sa fie remunerat in continuare cu acelasi salariu. De asemenea, mai multe contracte incheiate cu diversi furnizori de servicii, defavorabile Postei, grevau puternic cheltuielile operationale ale CNPR. Pe unele le-am suspendat, pe altele le-am reziliat", a spus ministrul, fara sa intre in detalii.

Potrivit datelor avansate in iunie 2011 de Marius Fecioru, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor, Posta Romana ar fi pierdut aproximativ 500 milioane de euro daca aceste contracte s-ar fi respectat pana la final.

Printre contractele paguboase reziliate se numara cele cu UTI-Romprest, Romar Medical, Blue Air, G4S si Promotional Interservice, potrivit datelor Postei.

Bugetul Postei Romane pe anul 2012 a fost aprobat in luna august de Guvernul Ponta. Totodata, la conducerea compania a fost numit Ion Smeeianu, care si-a inceput mandatul in luna mai, inlocuindu-l pe Daniel Neagoe.

Posta Romana a incheiat anul 2012 cu pierderi de 52,06 milioane de lei, fata de un profit brut estimat de 2 milioane de lei. De asemenea, compania anticipa venituri totale de 1,314 miliarde de lei, dar nu a reusit decat 1,26 miliarde de lei.

Pentru acest an, conform bugetului aprobat in Guvern, veniturile sunt proiectate la 1,256 miliarde de lei, compania urmand sa incheie anul pe zero.

Niciun investitor nu vrea sa cumpere Posta Romana, cu datorii de 650 mil. lei

Compania trebuia sa fie privatizata in cursul acestui an, dar niciun investitor nu a cumparat caietul de sarcini pana la expirarea termenului limita, 28 mai.

Seful Postei, Ion Smeeianu, a afirmat ca situatia financiara negativa a companiei si datoria calculata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) au indepartat potentialii investitori. Datoriile totale ale Postei insumeaza 650 milioane lei.

Guvernul a decis, miercuri, ca Posta Romana sa fie restructurata intr-o perioada de 180 zile, iar ofertele ferme si angajante pentru privatizarea companiei vor putea fi depuse pana la 30 iunie 2014, acest ultim termen putand fi insa devansat daca se constata ca operatorul postal a devenit atractiv in urma reorganizarii. Restructurarea companie va presupune si disponibilizarea a aproximativ 4.500 de angajati incepand cu luna iulie.

Actionarii Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) sunt Ministerul pentru Societatea Informationala - 75% si Fondul Proprietatea - 25%. Posta este cel mai mare operator local de profil si are o retea teritoriala de 5.600 de unitati postale. Posta avea 32.887 salariati la 31 decembrie 2012, fata de numar mediu de 35.576 in 2008.