Anterior, Codul Fiscal stabilea ca impozitul pe cladiri fara reevaluare in ultimii trei ani era cuprins intre 5% si 10%, cota fiind fixata de catre autoritatile locale, noteaza Mediafax.

"Aceasta crestere substantiala a nivelului cotelor impozitelor locale aplicabile in cazul cladirilor aflate in patrimoniul firmelor apare ca nejustificata economic, in conditiile in care, din cauza caderii pietei de real estate in Romania, valoarea de piata a cladirilor a scazut considerabil in ultimii trei ani", a spus Dan Schwartz, managing partner la Scot& Company Consulting.

Mai mult decat atat, el spune ca noile cote sunt in totala contradictie cu solicitarile venite din partea mediului de afaceri de a se stabili impozite rezonabile pentru cladirile utilizate in scopuri productive sau comerciale si de respectare a principiului neutralitatii fiscale prin fixarea unor impozite pe proprietati imobiliare nediferentiate in functie de proprietarii lor - persoane juridice sau persoane fizice.

"Cresterea abrupta a cotelor de impozitare de la maximum 10% la 30-40% nu va aduce probabil venituri suplimentare la bugetele locale intrucat societatile comerciale vor apela la serviciile evaluatorilor autorizati pentru a obtine rapoarte de evaluare care confirma scaderea in valoare a cladirilor detinute in patrimoniu, si nu cresterea valorii lor", a mai spus Schwartz.

La inceputul lunii septembrie, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, afirma ca firmele care nu vor reevalua cladirile si le vor mentine la valori care nu reflecta pretul real pentru a plati impozite mai mici vor fi sanctionate.

Cotele standard la impozitele pentru cladirile detinute de firme sunt intre 0,25% si 1,5% si se aplica la valoarea de inventar a cladirii.

Citeste si:

Surse: Yahoo este de vanzare. Sefa companiei, concediata prin telefon

Lupta cu tehnologia. Cat de mult mai conteaza diploma de facultate intr-o lume care ne "fura" joburile