Vasile Astarastoae este cercetat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Iasi “pentru doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, tentativa la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, conflict de interese si aderare la un grup infractional organizat”, se arata intr-un comunicat de vineri al DNA.

Potrivit Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori, in perioada 2009 - 2011, la UMF Iasi era in derulare proiectul finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala si intitulat "Platforma de e-learning la Universitatea de Medicina si Farmacie «Gr. T. Popa» Iasi".

In acest context, Vasile Astarastoae, in calitate de rector al UMF Iasi si manager de proiect, impreuna cu Daniela Drugus si Ioan-Adrian Ciureanu, cu incalcarea dispozitiilor legale referitoare la achizitiile publice, au dispus atribuirea ilegala a contractului de achizitie publica catre SC Maguay Impex SRL Bucuresti, firma lui Corvin Gabriel Pughin.

"In aceasta modalitate, UMF Iasi si Ministerul Economiei si Finantelor au fost prejudiciate cu suma totala de 6.126.481,98 lei", noteaza procurorii in documentul citat.

Procurorii i-au adus la cunostinta acuzatiile si au luat in cazul lui Vasile Astarastoae masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara pe o perioada de 30 de zile.

In acest dosar, in 18 octombrie Curtea de Apel Iasi a dispus arestarea preventiva pe o perioada de 29 de zile a lui Ioan-Adrian Ciureanu, a Danielei Drugus si a lui Corvin-Gabriel Pughin.