Asadar, senatul Statelor Unite a aprobat o lege care prevede cheltuieli de aproape 1.000 miliarde de dolari pentru statul federal. Statul federal avea aprobate cheltuieli numai pana la sfarsitul acestei saptamani, iar in lipsa unei noi legi, Casa Alba ar fi fost fortata sa inchida principalele servicii ale departamentelor Apararii, Sanatatii, Educatiei si Muncii.

Senatul a aprobat legea referitoare la cheltuielile statului, dar si o extindere cu doua luni a unor reduceri de impozite pentru americanii angajati. Legile adoptate de Senat, dominat de Partidul Democrat, asigura o noua "batalie" politica cu rivalii republicani la inceputul anului urmator, potrivit Reuters.

Democratii si republicanii nu s-au putut pune de acord asupra asigurarii finantarii extinderii scutirii de taxe si ajutoarelor de somaj pe termen lung pentru intreg anul 2012, cum a cerut presedintele SUA, Barack Obama. Senatorii s-au multumit cu o extindere de doua luni, ceea ce inseamna ca subiectul va reveni in dezbatere la inceputul anului urmator, chiar in plina campanie pentru presedintie si Congres.

Obama a aprobat rapid legea care permite noi cheltuieli de 915 miliarde de dolari. Camera Reprezentantilor, dominata de Partidul Republican, a votat cheltuielile vineri seara.

Legea referitoare la extinderea reducerilor de taxe pentru angajati nu a fost, insa, discutata de Camera Reprezentantilor.
Casa Alba si economistii au avertizat ca un eventual esec de a prelungi reducerile de taxe pentru un an intreg ar putea avea efect negativ asupra economiei intr-un moment vulnerabil.

Din cazua blocajului politic, Casa Alba a alertat, in aceasta saptamana, pentru prima data formal angajatii federali referitor la posibilitatea inchiderii unor servicii, printr-un email in care a indicat ca va fi determinat ulterior personalul "esential" necesar mentinerii operatiunilor in cazul unei perturbari a finantarii.

In august, Statele Unite si-au pierdut ratingul maxim posibil "AAA" din partea agentiei de rating Standard & Poor's, dupa ce divergentele dintre politicienii americani au prelungit pana in ultimul moment cresterea plafonului de indatorare al tarii, care a permis statului american sa isi poata onora obligatiile financiare. Datoriile SUA au depasit in acest an 15.000 de miliarde de dolari.

Citeste si:

Ce a ajutat sa creasca un business care costa 600 de euro pe kilogram

Predecesorii lui Merkel si Sarkozy. 8 lideri europeni care au salvat continentul de la dezastru economic, de-a lungul istoriei FOTO