“In aceste momente, se fac perchezitii la sediul bancii, conduse de procurorul general Olivier Jornot si de procurorul Yves Bertossa”, a anuntat biroul procurorului general, citat de Reuters si preluat de Irish Times.

Potrivit sursei ciatate, investigatia are in vizor institutia, insa aceasta poate fi extinse si la unele persoane implicate. 

Purtatorii de cuvant ai HSBC din Geneva si Elvetia nu au facut niciun comentariu pe marginea subiectului.

Reuters anunta, saptamana trecuta, ca HSBC Holdings mai este investigata si in SUA, Marea Britanie, Franta si alte tari dupa ce a recunoscut ca la divizia de private banking din Elvetia au avut loc nereguli care au permis ca unii dintre clienti sa eludeze fiscul.

Procuratura din Statele Unite a intensificat eforturile pentru a stabili daca HSBC, a doua mare banca din lume, a ajutat clienti americani sa nu isi plateasca taxele, in urma informatiilor din presa potrivit carora banca a ajutat clienti bogati sa ascunda active de ordinul milioanelor de dolari.

Autoritatile americane investigheaza si daca HSBC a manipulat cursul valutar, iar un oficial a declarat luni ca Departamentul de Justitie ar purtea redeschide in acest context un acord convenit de procuratura cu aceasta banca, in 2012.

Acordul a facut parte dintr-o intelegere de 1,9 miliarde de dolari care a permis HSBC sa evite acuzatii penale, dupa ce s-a descoperit ca banca a contribuit la transferarea a sute de milioane de dolari proveniti din trafic de droguri, prin sistemul financiar american.

In Marea Britanie, Parlamentul urmeaza sa deschida o ancheta referitoare la practicile HSBC in Elvetia. HSBC a anuntat ca va colabora cu autoritatile care investigheaza problemele fiscale. Franta, Belgia si Argentina au anuntat la randul lor ca investigheaza informatiile.

HSBC Private Bank, filiala elevetiana a bancii britanice HSBC, a obtinut profituri importante din administrarea unor conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizatii criminale, traficanti de arme si diamante, lista deponentilor incluzand si familii regale si miliardari influenti. Potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), banca elvetiana a ajutat peste 100.000 de indivizi si companii din 200 de tari sa eludeze fiscul, ascunzand identitatea deponentilor.

Raportul ICIJ are la baza o lista de clienti ai HSBC furnizata de un fost angajat al bancii, Herve Falciani, care a parasit institutia in 2008. Statul elvetian l-a pus sub acuzare pe Falciani pentru spionaj industrial si incalcarea legislatiei privind secretul bancar.

Conform raportului, circa 220 de clienti ai HSBC Elvetia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legatura cu Romania, iar 11 au cetatenie sau pasaport romanesc.

In functie de suma totala depozitata de clienti in conturile HSBC din Elvetia in perioada 2006-2007, Romania ocupa locul 39, din 203 tari, valoarea conturilor romanilor pe care institutia bancara le-ar fi tinut secrete fiind de circa 1,3 miliarde de dolari, conform raportului publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ).

Suma maxima dintr-un cont al unui client cu legaturi in Romania a fost, in perioada analizata, de 829,1 milioane de dolari, se arata in raport. Acesta este un cetatean canadian de origie romana, dar care nu are afaceri in Romania.