Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă.

”Îi asigur pe toți cetățenii Capitalei că vor avea în continuare apă caldă și căldură la parametri optimi! Decizia de astăzi a instanței nu are consecințe asupra continuității furnizării agentului termic către populație pentru că am luat din timp măsurile necesare astfel încât bucureștenii să nu fie afectați. Concret, am propus, iar Consiliu General a aprobat recent, înființarea Companiei Municipale Termoenergetică București, care are că obiect exclusiv de activitate producerea, distribuția, transportul și furnizarea energiei termice”, a declarat primarul general, Gabriela Firea, într-un comunicat.

Potrivit acesteia, salariații RADET că nu vor resimți această schimbare, nu se vor face disponibilizări, ci întregul personal angajat va fi preluat de noul operator.

Subliniez încă o dată că falimentul RADET nu înseamnă întreruperea furnizării agentului termic către populație, așa cum deja se vehiculează în mod eronat în spațiul public. Nouă companie va prelua toate aceste servicii și va continuă investițiile în modernizarea sistemului de termoficare din București, care, timp de aproape trei decenii, nu a reprezentat o prioritate pentru administrațiile anterioare”, a mai precizat Firea.

În luna februarie, consilierii municipali au aprobat înfiinţarea societăţilor pe acţiuni Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA şi Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti SA, în scopul continuării serviciului de alimentare cu energie termică, în cazul în care RADET intră în faliment.

Partea divizată din Compania Energetica SA care corespunde serviciului public de alimentare cu energie termică va fi transferată către Compania Termoenergetica SA, care va primi activele şi pasivele corespunzătoare, avizele şi licenţele, contractul şi personalul aferente prestării serviciului public.

Energetica Servicii SA va prelua activele şi pasivele corespunzătoare, avizele şi licenţele, contractul şi personalul aferente prestării serviciilor care nu sunt conexe serviciului de utilitate publică.

Firea sublinia, în februarie, că situaţia RADET reprezintă "un subiect extrem de complex şi dificil", o problemă preluată de la vechile administraţii, în cazul căreia au datoria să găsească o rezolvare "legală şi imediată" atât primarul Capitalei, cât şi consilierii municipali. Ea a adăugat că actuala municipalitate nu este vinovată pentru situaţia în care se află RADET, însă este răspunzătoare să rezolve situaţia.

"După toate cercetările realizate atât de experţii UE, CE, precum şi analizele făcute aici, în ţară, de către toţi experţii şi toate studiile care s-au realizat, nu există posibilitatea înlocuirii acestui sistem centralizat de termoficare decât într-o perioadă foarte îndelungată de timp, câţiva ani, şi cu costuri foarte mari atât din partea administraţiei, cât şi a primăriei. În concluzie, datoria noastră este să salvăm ceea ce am moştenit, să reparăm toate conductele, să le reabilităm, să le modernizăm - ceea ce am început deja, în cei doi ani şi jumătate de mandat - şi dvs cunoaşteţi foarte bine că, deşi RADET este în insolvenţă, s-au făcut mult mai multe reparaţii şi reabilitări decât în anii precedenţi. Pentru a continua acest proces de modernizare trebuie să existe o entitate, care să preia atât angajaţii de la RADET - peste 3.000 de oameni care stau acum cu sufletul la gură (...) - dar cel mai important este să asigurăm continuitatea alimentării cu apă caldă şi căldură a cetăţenilor", a spus ea.